Dikke zwarte rookwolken boven de getroffen raffinaderij
NOS NieuwsAangepast

Saudische olie-installatie aangevallen met drones, brand onder controle

Saudi-Arabië zegt dat een olieraffinaderij en een olieveld met drones zijn aangevallen. Daardoor is een enorme brand uitgebroken, die volgens de Saudische autoriteiten inmiddels onder controle is.

De Jemenitische Houthi-rebellen hebben zich verantwoordelijk verklaard voor de aanslagen. Een woordvoerder zegt dat er in totaal tien drones op de Saudische installaties zijn afgestuurd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo gelooft daar niets van en stelt dat Iran erachter zit. "Iran heeft een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld uitgevoerd. Er is geen bewijs dat de aanvallen uit Jemen kwamen", twittert hij.

De aanvallen waren in Abqaiq, ruim 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Riyad, tegen de Perzische Golf gelegen. Ook een olieveld in de regio Khurais, tussen de Golf en Riyad, is getroffen.

In de hele omgeving zijn grote rookwolken te zien:

Grote vlammen slaan uit olieraffinaderij

Het Abqaiq-complex is volgens het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco de grootste olieverwerkingsfaciliteit ter wereld en het getroffen olieveld het op een na grootste van het land. Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat de productie en de export van olie na de aanval zijn stilgelegd, maar volgens de staatstelevisie gaat de export gewoon door.

Sinds maart 2015 leidt Saudi-Arabië een coalitie van landen die in Jemen strijdt tegen de Houthi-rebellen. Die hebben nog altijd grote delen van het land in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa. De oorlog heeft geleid tot een van de grootste humanitaire rampen van deze tijd. Er vielen tienduizenden doden, miljoenen zijn ontheemd en veel Jemenieten kampen met ernstige tekorten.

De Houthi's hebben vaker drones ingezet in de oorlog in Jemen. Ze beschikken volgens de VN over een drone die afstanden kan overbruggen tot 1500 kilometer. De rebellen hebben nog veel meer aanslagen aangekondigd op doelen in Saudi-Arabië.

Het conflict in Jemen: hoe zit het?

Het conflict in Jemen: hoe zit het?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl