Magere oogst voor oppositie in 'hoffelijk' debat over Rutte's 2020-plannen
Het kabinet-Rutte III kan verder met de plannen voor 2020. De Tweede Kamer steunt in grote lijnen de voorstellen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd, zo bleek donderdagavond laat na twee lange dagen debatteren.
Op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) kwamen alle politieke partijen aan het woord en de bewindspersonen kregen een lange lijst met wensen gepresenteerd.
Weinig over
Premier Rutte toonde zich op de tweede APB-dag alleen niet erg gretig om de oppositie tegemoet te komen, zo bleek uit zijn uren durende antwoord. NOS-verslaggever Ron Fresen constateert dat het debat woensdag vooral ging over samenwerken en elkaar wat gunnen. "Maar er bleef donderdag maar weinig van over", zegt Fresen. "Het was steeds: 'nee' en 'geld lost ook niet alles op'."
Lees hier een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
De hele Tweede Kamer vindt dat de lonen in het bedrijfsleven 5 procent zouden moeten stijgen omdat zij achterblijven bij de groei van de economie en de groei van dividenduitkeringen. Alle partijen steunden de motie van SP-leider Marijnissen hierover. De Kamer heeft geen macht of invloed op de salarissen in het bedrijfsleven, de motie is dus een principe-uitspraak. Marijnissen vindt dat de medewerkers die grote winsten mogelijk maken daarvan moeten meeprofiteren.
De oogst voor de oppositie is mager, constateert Fresen. Hij noemt het opvallend dat er structureel geld komt voor de moeilijke gevallen in de jeugdzorg. "Bij de leraren in het onderwijs wordt het afwachten." Fresen: "Het is de vraag of sommige oppositiepartijen achteraf tevreden zullen zijn met hun mildheid. Want politiek werkt wel zo."
Samenleving
PvdA-leider Asscher trok aan het eind van het debat overigens wel hard van leer tegen het kabinet. "Geldgebrek is niet het probleem van dit kabinet, maar het gebrek aan oog voor wat er nu in de samenleving nodig is."
De PvdA vindt het onbegrijpelijk dat er geen extra geld komt voor gemeenten die hun zwembaden en bibliotheken moeten sluiten, de sociale advocatuur, de verpleegkundigen, leraren en de politie. Asscher wil dat het kabinet 560 miljoen euro vindt om het het verschil in lonen tussen leraren in het basis- en voortgezet onderwijs gelijk te trekken. "Bij mij gaat politiek over strijd", zei hij. "Ik begrijp die tevredenheid niet."
Lees en bekijk hier het artikel De Algemene Politieke Beschouwingen in acht video's.
Er was trouwens grote tevredenheid over de manier waarop het debat gevoerd was. De VVD noemde het "fatsoenlijk en hoffelijk", D66 "respectvol", de ChristenUnie "constructief" en GroenLinks was blij dat er een einde lijkt te komen aan de "scorebord-politiek". "Ik hoop dat we het lang volhouden", verzuchtte VVD-fractievoorzitter Dijkhoff.
De liquidatie van de advocaat Derk Wiersum, woensdagochtend in Amsterdam, veroorzaakte een schok in de Tweede Kamer. De politiek was wel snel eens dat er een speciale brigade moet komen, die de georganiseerde misdaad harder gaat aanpakken.