ANP

Goedemorgen! Minister Grapperhaus van Justitie voert vanochtend gesprekken met onder andere advocaten, na de moord op Derk Wiersum gisteren. Verder houdt het Britse Hooggerechtshof een hoorzitting over de vraag of premier Johnson het parlement voor vijf weken mag schorsen in verband met de brexit.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Vandaag is het wisselend bewolkt en lokaal valt er een bui. Het wordt 16 tot 18 graden en er is weinig wind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanochtend praat minister Grapperhaus van Justitie in drie afzonderlijke gesprekken met het Openbaar Ministerie, de Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtspraak. Dat doet hij naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum.
  • Het Britse Hooggerechtshof houdt een hoorzitting over de vraag of premier Johnson het parlement voor vijf weken mag schorsen in verband met de brexit.
  • Bij de militaire rechtbank in Arnhem begint de zaak over een dodelijk duikongeval op Curaçao. In 2015 kwam een marine-duikster om het leven. Vier van haar collega's worden daarvoor vervolgd.

Wat heb je gemist?

Er zijn maatregelen getroffen om advocaten, officieren van justitie en rechters in de zaak tegen de gezochte crimineel Ridouan Taghi te beveiligen. "Daar is vandaag over gesproken en op gehandeld", zei OM-hoofdofficier Fred Westerbeke gisteravond in Nieuwsuur.

De beveiligingsmaatregelen volgen na de moord op Derk Wiersum. Westerbeke zei dat er met de advocaat was gesproken over zijn veiligheid en dat er maatregelen waren getroffen, maar hij wilde niet zeggen om welke maatregelen het ging. Met een moordaanslag werd geen rekening gehouden, zei de hoofdofficier.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Gisteren klonken 's ochtends een aantal schoten en gegil in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Strafrechtadvocaat Derk Wiersum (44) bleek op straat, in het bijzijn van zijn vrouw, te zijn neergeschoten. Hij overleefde de aanslag niet. Derk Wiersum is mogelijk vermoord vanwege het bijstaan van Nabil B., de kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi en Said Razzouki.

Bekijk hier een overzicht van de gebeurtenissen en de geschokte reacties:

Terugblik op dag van 'aanslag op de rechtsstaat' na moord op advocaat

Fijne dag!

STER reclame