NOS NieuwsAangepast

Canadese premier Trudeau onder vuur door blackface-foto uit 2001

De Canadese premier Justin Trudeau ligt onder vuur door een foto uit 2001, waarop hij te zien is met een zwart geschminkt gezicht. Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de foto gepubliceerd. Oppositiepartijen noemen Trudeaus gedrag racistisch en beledigend.

De betreffende foto:

Trudeau bevestigt dat hij op de foto staat, die hij zelf ook omschrijft als racistisch. Hij zegt diepe spijt te hebben. "Ik had dat niet moeten doen en ik had beter moeten weten", zei hij op een ingelaste persconferentie in een vliegtuig.

Hij noemt zijn gedrag dom en hij zegt dat hij teleurgesteld is in zichzelf. Journalisten vroegen of hij ontslag neemt als premier, maar hij zegt dat hij dat niet van plan is. "Ik vraag de Canadezen om vergeving."

De foto staat in een jaarboek van een school, waar de toen 29-jarige Trudeau leraar was. De foto is genomen op een feest van de school, met als thema "Arabische nachten". Hij had een tulband op zijn hoofd en droeg een gewaad. Zijn gezicht, nek en handen waren zwart geschminkt.

Volgens Trudeau was hij verkleed als Aladdin:

Trudeau: 'Ik had dat niet moeten doen'

De grootste oppositiepartij van Canada, de Conservatieve Partij, veroordeelt de foto. Volgens partijleider Andrew Sheer was de foto in 2001 racistisch en is die nu nog steeds racistisch.

De leider van oppositiepartij NDP, Jagmeet Singh, spreekt van verontrustend en beledigend gedrag. "Het is het belachelijk maken van iemand om hoe die leeft."

Tweede keer

Tijdens de persconferentie gaf Trudeau ook toe dat hij al eens eerder zijn gezicht donker heeft geschminkt. Dat was bij een talentenjacht, waar hij als middelbare scholier aan meedeed.

Trudeau voert op dit moment campagne voor de landelijke verkiezingen van eind oktober. Daarin kwam hij ook onder vuur te liggen omdat hij heeft geprobeerd om justitie te laten schikken met een groot bouwbedrijf dat werd verdacht van corruptie. Een toezichthouder van het Canadese parlement oordeelde in augustus dat Trudeau daarmee buiten zijn boekje is gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl