Het Metropolitan Correctional Center, de gevangenis waar Epstein in gevangenschap zat
NOS Nieuws

'Epstein moest elk halfuur gecontroleerd worden, dat is niet gebeurd'

Jeffrey Epstein, de Amerikaanse miljardair die gisteren dood werd gevonden in zijn cel in een New Yorkse gevangenis, had elk halfuur gecontroleerd moeten worden. Dat is niet gebeurd in de uren voordat hij zelfmoord pleegde, zegt een anonieme bron bij de gevangenis tegen The New York Times. Epstein zat vast op verdenking van misbruik van tienermeisjes.

De miljardair had samen met een andere gevangene in zijn cel moeten zitten, nadat het verscherpte toezicht waaronder hij stond was ingetrokken. Epstein had dus geen medegevangene, wat ingaat tegen de procedures van de gevangenis. Epstein werd onder verscherpt toezicht gesteld omdat hij eind juli al zelfmoord probeerde te plegen.

Persbureau AP suggereert als mogelijke verklaring voor het gebrekkige toezicht op Epstein dat de cipiers allemaal veel moeten overwerken door het gebrek aan personeel in de gevangenis. Een bron stelt dat een van de cipiers voor de vijfde dag op rij extra aan het werk was, een andere bewaker zou door de leiding verplicht zijn om overuren te maken.

Hooggeplaatste Amerikaanse politiefunctionarissen, Congresleden en de aanklagers van Epstein willen duidelijkheid over de vraag over waarom Epstein niet beter bewaakt werd en hoe hij zelfmoord heeft kunnen plegen. De FBI en het ministerie van Justitie gaan onderzoeken hoe de miljardair in zijn cel een einde aan zijn leven kon maken.

Epstein kende veel vooraanstaande Amerikanen, onder wie bekende politici, zakenlui en wetenschappers. Ook de voormalige president Clinton en president Trump behoorden tot Epsteins kennissenkring, evenals de Britse prins Andrew.

Meerdere slachtoffers van Epstein hebben op zijn dood gereageerd, vertelde Marieke de Vries eerder. "Eén verwoordde het als een open wond die niet meer dicht zal gaan, nu Epstein zich nooit zal hoeven te verantwoorden voor een rechter."

Toch is er een mogelijkheid dat door Epsteins dood nu andere slachtoffers zich melden, aldus De Vries in Nieuwsuur:

'Mogelijk durven andere slachtoffers zich nu te melden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl