'Epsteins slachtoffers zullen nooit een jury hem schuldig horen verklaren'

Tientallen, mogelijk honderden jonge vrouwen en meisjes zouden door hem seksueel zijn misbruikt. Jeffrey Epstein bouwde er een heel netwerk voor op waar beroemde en machtige Amerikanen gebruik van zouden hebben gemaakt. Maar de miljardair zal er geen verantwoording voor afleggen. Hij maakte vanochtend een eind aan zijn leven in zijn New Yorkse cel.

Dit betekent dat de strafzaak tegen hem voorbij is, zegt Renato Marriotti. Deze Amerikaan deed als federaal aanklager verschillende keren grote misbruikzaken in de Verenigde Staten. Hij volgt de zaak-Epstein op de voet. "Zijn slachtoffers zullen niet de mogelijkheid krijgen om een jury te horen zeggen dat hij schuldig is aan het plegen van misdrijven tegen hen."

"Sommige slachtoffers hebben gereageerd en zijn boos en teleurgesteld", zegt correspondent Marieke de Vries. "Een verwoordde het als een open wond die nooit dicht zal gaan, nu Epstein zich nooit zal hoeven te verantwoorden voor een rechter."

45 jaar gevangenisstraf

Het is nog wel mogelijk dat medeplichtigen worden onderzocht en vervolgd, zegt Marriotti. "Maar dat wordt wel heel moeilijk nu Epsteins getuigenis niet meer te verkrijgen valt. Het is maar de vraag of er voldoende bewijs is om anderen in staat van beschuldiging te stellen."

Zo'n tien jaar geleden werd Epstein ook al beschuldigd van pedofilie en seksueel misbruik van tientallen meisjes. Maar door een geheime schikking wist hij er toen met een lichte straf van af te komen. In de huidige zaak hing hem een straf van 45 jaar boven het hoofd.

Hij zat sinds vorige maand vast in een streng beveiligde gevangenis in New York. Amerikaanse media proberen dan ook een antwoord te vinden op de vraag hoe hij zelfmoord heeft kunnen plegen, terwijl hij eerder al een poging deed.

"Naar verluidt is naar zijn psychische gesteldheid gekeken en is het extra toezicht daarna opgeheven", zegt Marriotti. "Dat zal vragen oproepen. Hoe kwam hij aan de spullen die nodig zijn voor een zelfmoord? Heeft hij misschien een deal gesloten met gevangenispersoneel? Dat zal onderzocht worden."

Door Epsteins dood durven andere slachtoffers zich nu mogelijk te melden, zegt correspondent De Vries in Nieuwsuur:

'Mogelijk durven andere slachtoffers zich nu te melden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl