Jeffrey Epstein
NOS NieuwsAangepast

Omstreden miljardair Epstein dood gevonden in cel, vermoedelijk zelfmoord

In zijn cel in New York is de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein dood aangetroffen, bevestigen de Amerikaanse autoriteiten. Hij heeft volgens verschillende Amerikaanse media en persbureaus zelfmoord gepleegd.

Het lichaam van Epstein werd vanochtend rond 07.30 uur lokale tijd gevonden en overgebracht naar een lokaal ziekenhuis. Daar werd hij doodverklaard, meldt het Amerikaanse gevangenisagentschap. Epstein (66) zat vast op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen. Hij werd vorige maand aangehouden.

De zakenman werd ervan verdacht dat hij tussen 2002 en 2005 tienermeisjes heeft misbruikt in zijn huizen in New York, Florida en een Caribisch privé-eiland. In zijn huis in New York werden honderden naaktfoto's van jonge meisjes gevonden.

Hij werd eind vorige maand al eens gewond aangetroffen in zijn cel. Toen werd vermoed dat hij zichzelf om het leven had willen brengen. Sindsdien werd hij extra in de gaten gehouden, maar volgens bronnen van persbureau Reuters stond Epstein sinds kort niet meer onder verscherpt toezicht.

Tekening van Epstein in de rechtbank op 31 juli

De hedgefondsbelegger zou volgens de aanklacht tientallen meisjes naar zijn huizen hebben gelokt en betaald voor massages, die vaak uitliepen op seks. Ook zou hij de minderjarigen hebben 'gedeeld' met rijke vrienden en bekenden. Hij zou zijn privévliegtuig, een Boeing 727 met de bijnaam Lolita Express, hebben gebruikt om minderjarige meisjes in te vliegen naar zijn privé-eiland.

Epstein werd in 2008 ook al eens aangeklaagd voor seksueel misbruik. Toen stond in de aanklacht dat hij bijna dertig meisjes zou hebben misbruikt. Epstein ontliep een jarenlange gevangenisstraf door een geheime schikking met de staat Florida.

Little St. James Island in de Caraïben, een van de eigendommen van Jeffrey Epstein

De zakenman hoefde slechts schuld te bekennen op twee aanklachten van gedwongen prostitutie en kreeg in ruil daarvoor een celstraf van dertien maanden, die hij deels buiten de gevangenismuren mocht uitzitten. Begin dit jaar opende het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek naar die omstreden schikking.

Als hij dit keer schuldig was bevonden, had Epstein 45 jaar cel kunnen krijgen, wat gezien zijn leeftijd zou neer zou zijn gekomen op levenslang. De miljardair was een bekende van onder meer oud-president Clinton en huidig president Trump. Beiden hebben zich gedistantieerd van Epstein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl