Protest tegen Epstein bij de rechtbank
NOS Nieuws

Slachtoffers Epstein teleurgesteld, veel vragen over zelfmoord

Virginia Giuffre werd door haar man wakker gemaakt om het nieuws te horen. Jeffrey Epstein, de man die haar vanaf haar 16e als seksslaaf zou hebben gebruikt, was dood. Hij had zelfmoord gepleegd in zijn cel. Giuffre barstte in tranen uit.

Net als veel andere vrouwen die Epstein beschuldigden, was Giuffre opgelucht dat Epstein nooit meer iemand iets aan kon doen, maar ook teleurgesteld dat hij aan een proces weet te ontkomen. "We hebben er zo hard aangewerkt, en nu heeft hij ons dat ontnomen", zegt ze tegen The New York Times.

Wij zullen de littekens de rest van ons leven meedragen, maar hij zal nooit de consequenties merken.

Jennifer Araoz

"Aan de ene kant voelt ze opluchting, omdat ze niet bang hoeft te zijn dat hij vrijkomt", zegt ook Kimberly Lerner, advocaat van een andere vrouw. "Aan de andere kant kan ze hem nooit meer in de ogen kijken en zeggen: 'jij hebt me pijn gedaan'. Het afronden van dat verwerkingsproces is haar afgenomen."

"Wij zullen de littekens de rest van ons leven meedragen, maar hij zal nooit de consequenties van zijn misdaden merken", zegt ook Jennifer Araoz in een verklaring, die op haar 15e zou zijn misbruikt. Een laffe daad noemt een andere advocaat het, "niet het einde waar iemand op zat te wachten".

'Geen toeval'

Voor alle slachtoffers staat vast dat de dood van Epstein niet het einde van het onderzoek naar zijn daden mag betekenen. De dag voordat de 66-jarige miljonair zelfmoord pleegde waren processtukken openbaar gemaakt waarin mensen uit zijn omgeving worden beschuldigd zijn misdaden te hebben gefaciliteerd.

"Het is geen toeval dat hij zich van zijn leven heeft beroofd toen openbaar werd dat zijn internationale seksoperatie veel groter en geraffineerder was dan gedacht", zegt de advocaat van Giuffre. Een advocaat die negen slachtoffers bijstaat eist dat iedereen die Epstein beschermde, bewijsmateriaal vernietigde of wegkeek wordt aangeklaagd.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft al gezegd dat het onderzoek naar de mensen die het misbruik mogelijk maakten gewoon doorgaat. Ook zijn meerdere slachtoffers van plan civiele rechtszaken voor schadevergoedingen te beginnen tegen zijn nalatenschap.

Suicide watch opgeschort

Daarnaast wordt er een onderzoek opgestart hoe het mogelijk was dat Epstein zelfmoord kon plegen in zijn cel. Justitieminister Barr is naar verluidt woest dat de prominente gevangene daartoe de mogelijkheid kreeg.

Een van de vragen die moet worden beantwoord is waarom er geen 'suicide watch' meer was voor Epstein, die in juli al een zelfmoordpoging zou hebben gedaan. Die aangescherpte controle, waarbij Epstein ook dagelijks psychische hulp kreeg, zou anderhalve week geleden zijn opgeschort.

"Er moeten koppen rollen", zegt de Republikeinse Senator Sasse nu al. "Iedereen binnen justitie - van het ministerie tot de nachtcipier - wist dat zelfmoord dreigde en dat de duistere geheimen van deze man niet met hem mochten sterven."

Samenzweringstheorie

President Trump deelde een opvallend betoog op Twitter: een samenzweringstheorie dat oud-president Clinton verantwoordelijk zou zijn voor de dood van Epstein. "Deze man had informatie over de Clintons en nu is hij dood", redeneerde de twitteraar. "Iemand heeft zijn werk niet gedaan, of is betaald om zijn werk niet te doen, zodat die informatie niet naar buiten komt."

Zowel Bill Clinton als Donald Trump zelf had in het verleden ontmoetingen met de steenrijke societyfiguur Epstein. Beiden hebben laten weten dat het oppervlakkige contacten waren, en dat er nooit iets onoorbaars in hun aanwezigheid is gebeurd.

Ook burgemeester Bill de Blasio van New York, waar Epstein overleed, heeft zijn bedenkingen. "Dit komt allemaal wel heel goed uit. "Velen willen weten wat wist hij? Hoeveel andere miljonairs en miljardairs deden mee? Dat moet worden onderzocht."

Het is niet de eerste keer dat er samenzweringstheorieën over Epstein rondgaan: eerder vroeg men zich al af hoe hij had weten weg te komen met een opvallend lichte straf voor een grote kindermisbruikzaak. Trumps minister van Werkgelegenheid stapte vorige maand op omdat hij als aanklager die deal had goedgekeurd.

Nu Epstein niet meer voor de rechter zal verschijnen, krijgen op internet halve waarheden, geruchten en leugens vrij spel, tot frustratie van de advocaat van een van de slachtoffers. "Ik weet zeker dat niemand van hen rouwt om zijn dood, maar allemaal treuren ze om de informatie die met hem verloren is gegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl