AFP
NOS Nieuws

President Trump morgen naar El Paso, Mexico gaat bloedbad onderzoeken

De Amerikaanse president Donald Trump brengt morgen een bezoek aan de Texaanse stad El Paso en reist waarschijnlijk daarna door naar Dayton in de Amerikaanse staat Ohio. Dat heeft de burgemeester van El Paso bekendgemaakt. Het Witte Huis heeft de bezoeken nog niet bevestigd.

De president bezoekt de steden vanwege de aanslagen van afgelopen weekend. In een bar in Dayton schoot een 24-jarige man zondag negen mensen dood. Een dag eerder eiste een aanslag bij een Walmart in El Paso 22 levens, onder wie 8 Mexicanen.

Eigen onderzoek

De 21-jarige schutter van de aanslag in El Paso plaatste kort voor zijn daad op forumwebsite 8chan een manifest vol extreemrechtse teksten. Mexico heeft vandaag aangekondigd het bloedbad in El Paso zelf te gaan onderzoeken. Ook overweegt de Mexicaanse overheid de Verenigde Staten om de uitlevering van de verdachte te vragen.

"Wij beschouwen dit als een daad van terrorisme, in dit geval uitgevoerd op Amerikaans grondgebied, maar een daad van terrorisme tegen Mexicanen", zei minister Marcelo Ebrard van Buitenlandse Zaken.

Sommigen overlevenden van de aanslag in El Paso stonden oog in oog met de schutter, maar kunnen het navertellen:

Overlevenden El Paso verwerken aanslag: 'Ik heb een groter vuurwapen nodig'

Over de daders van beide aanslagen wordt steeds meer bekend. Zo waarschuwde de extreemrechtse nationalist Patrick Crusius, de aanstichter van het bloedbad in El Paso, in zijn manifest voor 'omvolking'.

Connor Betts, de dader van het bloedbad in Dayton, liet zich op Twitter negatief uit over rechtse politici en strenge immigratiewetten. Aan linkse politici schreef hij juist steunbetuigingen. Het Twitteraccount dat Amerikaanse media toewijzen aan Betts is inmiddels offline gehaald, maar ingezien door de NOS.

Terrorisme-expert Jelle van Buuren legt in Nieuwsuur uit waar de term 'omvolking' vandaan komt':

Schutter El Paso waarschuwde voor 'omvolking'

De Amerikaanse president Trump zei gisteren dat hij wil dat de Amerikaanse wetgeving wordt aangepast zodat daders van aanslagen als die in El Paso en Dayton makkelijker de doodstraf kunnen krijgen. "Zonder dat het proces vervolgens jaren duurt", aldus Trump in een reactie op de bloedbaden. Trump hoopt bij het wijzigen van die wetgeving op hulp van de Democraten.

Volgens Trump moet er meer toezicht komen op sociale media en internet, zodat 'mentally ill monsters' eerder op de radar komen bij veiligheidsdiensten en desnoods preventief worden vastgezet. "Want internet is een gevaarlijke plek voor zieke geesten", aldus de president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl