Op bewakingsbeelden is te zien hoe politieagenten (linksboven in beeld) schieten op Connor Betts
NOS Nieuws

Dayton-schutter met aanvalswapen naar bar, motief nog onduidelijk

Connor Betts (24) heette de man die gisteren in Dayton, Ohio, negen mensen doodschoot bij een bar. Een van de slachtoffers is de 22-jarige zus van de schutter. Volgens de politie arriveerde Betts samen met haar bij de bar, ging weer weg en kwam later terug met een wapen. Of zij ook het doelwit was van Betts, is nog onduidelijk.

Officieel weten we nog weinig over zijn achtergrond of motieven. Alhoewel Betts wit was en zes van de negen slachtoffers zwarte Amerikanen waren, noemt de politie een racistisch motief onwaarschijnlijk. De reden voor zijn daad lijkt daarmee anders dan die van de rechtsextremische nationalist Patrick Crusius (21). Die pleegde eergisteren een aanslag in El Paso in Texas, die was gericht tegen mensen van Latijns-Amerikaanse komaf. Bij die aanslag, op het terrein van een Walmart-filiaal, vielen twintig doden.

De politie in Dayton zegt dat Betts alleen bij hen bekend was door een paar verkeersovertredingen. Dit betekent volgens de politie dat er geen belemmeringen voor hem waren om een wapen te kopen. Uit gesprekken met bekenden van Betts en zijn profielen op sociale media komen desondanks een aantal opvallende zaken naar voren.

'Hit list'

Tegen persbureau AP zeggen voormalige klasgenoten dat Betts zeven jaar geleden geschorst is geweest wegens het opstellen van een hit list met mensen die hij dood wilde hebben. Later volgde nog een schorsing om een rape list, een lijst met namen van vrouwen die hij wilde aanranden.

Connor Betts

In Amerikaanse media zijn inmiddels ook verschillende getuigenissen te vinden van mensen die zeggen dat Betts een heel normale, aardige man was. "Altijd vriendelijk, ik heb hem nooit horen praten over geweld of iets racistisch horen zeggen", aldus een klant van het pompstation waar Betts werkte.

Naar de hel

Op het inmiddels offline gehaalde Twitteraccount dat Amerikaanse media toewijzen aan Betts - en is ingezien door de NOS - staan veel steunbetuigingen naar linkse politici in de Verenigde Staten. Over verschillende rechtse politici en bijvoorbeeld de strenge immigratiewetten in de VS is hij veel negatiever.

Op de dag dat de Republikeinse senator John McCain overleed, schrijft hij: "F*ck John McCain." Over de verkiezingswinst van president Trump in 2016 schreef hij: "This is bad". En over de rellen door rechts-extremisten in Charlottesville schreef hij: "Kill every fascist."

Betts noemt zich verder een fan van metalmuziek en anime cartoons. In zijn bio, de plaats voor persoonlijke informatie op Twitter, schrijft hij: "Ik ga naar de hel en ik kom niet meer terug."

Aanvalsgeweer

Waarom hij gisteren begon te schieten op straat weten we dus nog niet, maar het lijkt erop dat Betts in ieder geval een groot bloedbad wilde aanrichten. Volgens de politie droeg hij op het moment van zijn daad een kogelwerend vest, een masker en oorbescherming tegen de knallen.

Betts schoot met een AR15-aanvalsgeweer van Amerikaanse makelij. Hij had daarvoor speciale magazijnen met extra veel kogels zodat er minder vaak herladen hoefde te worden. In zijn auto lag een shotgun.

Het wapen en magazijnen van Connor Betts

Betts begon met schieten op straat en probeerde een bar binnen te gaan. Als dat was gebeurd zou het "catastrofaal" zijn geworden, aldus de politie. Maar zover kwam het dus niet. Binnen één minuut reageerden agenten die toevallig in de buurt waren op de schoten, Betts werd daarbij op straat doodgeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl