Mensen die de wake bijwoonden, lieten als symbool voor de slachtoffers negen duiven vrij EPA

In Dayton, in de Amerikaanse staat Ohio, is een wake gehouden voor de mensen die gisteren zijn omgekomen toen een schutter het vuur opende bij een bar. De 24-jarige Connor Betts schoot met zijn geweer negen mensen dood, onder wie zijn eigen zus, en verwondde 27 mensen. De aanval duurde slechts een halve minuut, waarna hij werd doodgeschoten door agenten.

Honderden mensen verzamelden zich bij de plaats van de aanslag, de Ned Peppers Bar in de uitgaanswijk van Dayton. Ze lieten negen duiven los als symbool voor de overledenen, herhaalden de namen van de slachtoffers en zongen een lied. Tijdens een toespraak van gouverneur DeWine van Ohio begonnen ze te scanderen.

Ze riepen onder meer "doe iets":

Publiek bij wake na bloedbad Ohio: 'Doe iets!'

Er zijn ook bloemen neergelegd op de plek waar mensen zijn doodgeschoten. In de ramen van de bar zijn de kogelgaten nog goed zichtbaar.

De zus van Betts, Megan (22) was het jongste slachtoffer. De andere acht doden waren twintigers, dertigers en een vijftiger. Zes van hen zijn zwart en de schutter is een witte man. Hoewel de politie onderzoekt of er sprake was van een hate crime, gaat de politiechef daar niet van uit, omdat hij erg snel om zich heen schoot.

Het lijkt erop dat Betts zich goed had voorbereid op zijn daad. Hij had een masker en gehoorbeschermers op en droeg een kogelwerend vest. In het magazijn van zijn semi-automatische geweer pasten wel honderd kogels. Zijn motief is nog steeds onbekend.

Mexico

Intussen overweegt Mexico juridische stappen tegen de VS naar aanleiding van het andere bloedbad dit weekend: daarbij vielen in El Paso twintig doden in en rond een Walmart-filiaal. Onder de doden waren zes Mexicanen. "We zien dit als een terroristische daad tegen de Mexicaanse gemeenschap in de Verenigde Staten en tegen Mexico en de Verenigde Staten", zei minister van Buitenlandse Zaken Ebrard.

El Paso is door de ligging op de grens met Mexico een zeer diverse stad. Duizenden Mexicanen passeren dagelijks de grens. Door eventuele juridische betrokkenheid zouden Mexicaanse autoriteiten toegang krijgen tot het onderzoek in de VS.

President Trump reageerde gisteravond; hij sprak opnieuw zijn afschuw uit en zei dat er misschien meer moet worden gedaan aan de wapenproblematiek:

Trump: 'Er is geen plaats voor haat in ons land'

In een eerste reactie op Twitter sprak de president gisteren van een laffe daad. Zangeres Rihanna verwijt Trump in een veel gedeelde tweet dat hij het woord terrorisme niet gebruikt. "Jouw land heeft twee terroristische aanslagen achter elkaar gehad, waarbij bijna 30 mensen om het leven zijn gekomen", schrijft de invloedrijke zangeres. Ook hekelt ze dat het makkelijker is om een kalasjnikov te krijgen dan een visum.

STER reclame