Mensen rouwen na de aanslag in El Paso
NOS NieuwsAangepast

20 doden bij aanslag Walmart Texas, schutter aangehouden

Bij een aanslag in El Paso in de Amerikaanse staat Texas zijn 20 mensen om het leven gekomen. Zeker 26 mensen raakten gewond, onder wie twee kinderen van 2 en 9 jaar. Dat heeft gouverneur Greg Abbott bekendgemaakt op een persconferentie. Volgens de Mexicaanse president Lopez Obrador zijn er drie Mexicaanse burgers omgekomen en zes gewond geraakt.

Een schutter opende rond 10.30 uur lokale tijd het vuur op de parkeerplaats van een Walmart-filiaal, waarna hij het gebouw binnenliep. Volgens de politie gaat het om een witte man van 21 uit de plaats Allen in Texas, zo'n 1000 kilometer ten oosten van El Paso.

Hij liet zijn geweer, een soort kalasjnikov, vallen en gaf zichzelf over toen agenten ter plekke kwamen.

Dit zijn beelden van tijdens en net na de aanslag:

'Ik hoorde heel veel schoten achter elkaar'

Op de persconferentie werd niets gezegd over het motief van de schutter. Amerikaanse media melden dat de man een manifest online heeft gezet waarin hij sympathie uit voor de schutter van de aanslag op twee moskeeën in Christchurch in maart. Ook staat in het manifest dat de aanval op de Walmart een reactie is op de "invasie van Hispanics in Texas".

Uithaal

Volgens The New York Times werd het manifest, The Inconvenient Truth getiteld, bijna twintig minuten voor de eerste melding bij de hulpdiensten op het online forum 8chan geplaatst. "Hispanics nemen de controle over van de lokale overheid en de staat in mijn geliefde Texas", staat in het manifest. In het document zou ook staan dat "rassenvermenging" het land vernietigt en dat de VS zou moeten worden opgesplitst in territoriale enclaves, gebaseerd op het ras van mensen.

Ook staat in het manifest dat de schrijver vreest dat Texas en het Witte Huis bij de volgende verkiezingen in handen komen van de Democraten. De schrijver haalt in het stuk ook uit naar de Republikeinen, die volgens hem te nauwe banden hebben met grote bedrijven en niets doen voor het klimaat. De autoriteiten onderzoeken of het document inderdaad van de schutter is. Hem hangt de doodstraf boven het hoofd.

Beveiligingsbeelden van de 21-jarige schutter

De FBI vraagt mensen die foto's of video's hebben gemaakt om het beeldmateriaal op te sturen. De organisatie is een onderzoek begonnen dat zich richt op binnenlands terrorisme. In het winkelcentrum wordt onderzoek gedaan. Ten tijde van het schietincident waren er duizend tot drieduizend mensen aanwezig in het gebouw. Het was er extra druk, omdat ouders en kinderen hun Back to school-inkopen deden.

Op deze video op Twitter zijn de geweerschoten te horen:

El Paso is een van de grootste steden van Texas. De stad ligt in het westen van de staat, tegen de grens met Mexico aan. Er wonen zo'n 680.000 mensen. Volgens cijfers van de Amerikaanse overheid heeft 83 procent van de inwoners van El Paso een hispanic- of latino-achtergrond. De burgemeester zegt dat elke dag tienduizenden Mexicanen legaal de grens oversteken om te werken en inkopen te doen.

De stad kwam recent nog in het nieuws vanwege ophef rond een opvangcentrum voor migranten waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden verblijven.

Gouverneur Abbott zegt dat Texas rouwt. "Het zou een normale dag zijn om te gaan winkelen, maar het werd een van de dodelijkste dagen in de geschiedenis van onze staat." President Trump heeft via Twitter zijn afschuw uitgesproken en medeleven betuigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl