Beveiligingsbeelden van de 21-jarige schutter
NOS Nieuws

Haatmanifest minuten voor aanslag El Paso online: 'Mijn familie zal mij verachten'

Over de dader van de aanslag in El Paso, Texas, waarbij gisteren 20 mensen werden gedood, is officieel nog weinig bekend. Wel ontstaat op internet een beeld van de 21-jarige schutter. Het lijkt erop dat hij zijn daad vlak van tevoren aankondigde in een manifest op forumwebsite 8chan en dat het gaat om een extreemrechtse nationalist.

Volgens onderzoekscollectief Bellingcat, dat het online-bericht vond en analyseerde, is het geplaatst op 3 augustus om 10.15 uur lokale tijd in El Paso. Op beveiligingsbeelden is te zien dat de dader 24 minuten later de Walmart binnenloopt waar de aanslag was.

Hoewel de FBI een onderzoek is begonnen dat zich richt op binnenlands terrorisme, wordt nog onderzocht of het manifest daadwerkelijk van de man afkomstig is. Verschillende zaken wijzen inmiddels wel in die richting. Zo blijkt uit het bericht op het forum dat het is geplaatst door iemand met de naam P Crusius. Dat komt overeen met de naam van de dader die politiefunctionarissen hebben bevestigd aan Amerikaanse media: Patrick Crusius, 21 jaar, afkomstig uit Allen bij Dallas in Texas.

Dit zijn beelden van tijdens en net na de aanslag:

'Ik hoorde heel veel schoten achter elkaar'

In het manifest staat verder gedetailleerd met welke wapens de dader een aanslag wil plegen en dat hij mensen met een achtergrond uit Latijns-Amerika wil raken vanwege "de invasie van Hispanics in Texas". De exacte wapens en de achtergrond van de slachtoffers in de Walmart komen overeen.

De dader kondigde zijn daad niet alleen aan, hij plaatst er ook een uitleg van vier pagina's bij. Hij verwijst naar een complottheorie die voorspelt dat de elite samenspant om de witte bevolking van Europa op den duur te vervangen door mensen uit Afrika en het Midden-Oosten. De theorie is populair in extreemrechtse nationalistische kringen.

'De juiste stimulans'

De schrijver van het manifest past dat toe op de Verenigde Staten en concludeert: "Immigratie kan alleen maar schadelijk zijn voor de toekomst van Amerika". Het bedrijfsleven en politici zouden daar mede-schuldig aan zijn. Republikeinen zijn volgens hem overigens nog het minst schuldig. De opsteller vreest dat Texas en het Witte Huis bij de volgende verkiezingen in handen komen van de Democraten.

Hij schrijft vervolgens dat, daar waar "onze Europese kameraden niet de wapenwetten hebben die nodig zijn om de miljoenen indringers af te weren die hun land belagen", hij wel de "de juiste stimulans" kan bieden voor immigranten om terug te keren naar hun geboorteland.

In het manifest staat verder dat de dader ervan uitging dat hij zou worden gedood bij de aanslag: "Als ik niet door de politie word gedood, zal ik waarschijnlijk worden neergeschoten door een van de indringers (waarmee hij latino's bedoelt, red). Gevangenschap is veel erger dan sterven, want ik krijg hoe dan ook de doodstraf."

"Dat ik nog zou leven in de wetenschap dat mijn familie mij veracht", noemt de dader het ergste van het overleven van de aanslag. "Daarom ga ik me niet overgeven, ook al heb ik geen munitie meer." Aan dat laatste hield Patrick Crusius zich ogenschijnlijk niet: volgens Amerikaanse media gaf hij zich direct over toen politieagenten hem benaderden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl