NOS NieuwsAangepast

Ook bloedbad in Amerikaanse staat Ohio: 9 doden, dader geïdentificeerd

Een schutter heeft in de stad Dayton in de Amerikaanse staat Ohio negen mensen om het leven gebracht. Onder de slachtoffers is de zus van de man die de aanslag pleegde. De schutter, door de politie geïdentificeerd als de 24-jarige Connor Betts, is binnen een halve minuut door de politie gedood.

27 mensen zijn met verwondingen naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Vijftien van hen zijn inmiddels weer thuis. De politie heeft het huis van Betts in Bellbrook, ten zuiden van Dayton, doorzocht.

Over het motief is nog niets bekend. De aanslag gebeurde op straat in de wijk Oregon, een populaire wijk in de stad met onder meer nachtclubs, galeries en restaurants. De gemaskerde schutter had een semi-automatisch geweer en een shotgun bij zich, droeg een kogelwerend vest en had gehoorbeschermers op. Ook had hij extra magazijnen meegenomen. De autoriteiten denken dat hij alleen handelde.

Ooggetuigen meldden aan lokale media dat een man de toegang tot een bar was geweigerd en dat hij toen begon te schieten, maar dat is niet bevestigd.

'Negen mensen zijn gedood'

De aanval begon om 01.00 uur lokale tijd. Politieagenten waren toevallig in de buurt aan het patrouilleren en waren volgens de politie binnen een halve minuut ter plaatse. "De schutter was in staat om in die tijd negen mensen te doden en mensen te verwonden", zei de burgemeester. "Bedenk wat er dus gebeurd zou zijn als de politie niet in de buurt was geweest."

De aanslag was bij de Ned Peppers Bar in de uitgaanswijk. Daar is ook een herdenkingsbijeenkomst gepland.

De federale politiedienst FBI assisteert de lokale politie bij het onderzoek in Dayton, een stad met ruim 140.000 inwoners.

Tweede bloedbad

Het is het tweede bloedbad in de VS in 24 uur tijd. Gisteren kwamen bij een aanslag in de stad El Paso in de staat Texas 20 mensen om het leven. Dat gebeurde in en rond een vestiging van Walmart.

Volgens Amerikaanse media zou de dader van die aanslag een manifest online hebben gezet, waarin hij sympathie uit voor de schutter van de aanslag op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch in maart. Ook staat in het manifest dat de aanval in de winkel een reactie is op de "invasie van Hispanics in Texas".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl