Iran: Britse olietanker negeerde noodsignaal vissersschip
Iran zegt dat een Britse olietanker in beslag is genomen, vanwege een incident met een Iraanse vissersboot. "Toen het vissersschip een noodsignaal uitzond, negeerde de tanker dat", zei het hoofd van de havenautoriteit van de provincie Hormozgan tegen het Iraanse persbureau Fars.
De tanker is naar de Zuid-Iraanse havenstad Bandar Abbas gesleept en zal daar aan de ketting blijven "tot het onderzoek is afgerond", aldus de havenbaas. Ook mag de 23-koppige bemanning het schip niet verlaten.
Gisteren werd de Stena Impero geënterd door soldaten van de Iraanse Revolutionaire Garde in de Straat van Hormuz, de drukke en smalle zeestraat die de Perzische Golf met de Golf van Oman verbindt.
De Zweedse rederij van het schip dat onder Britse vlag vaart, Stena Bulk, laat via Twitter weten dat de bemanning geen gezag meer heeft over het schip en dat er geen contact mogelijk is.
Het schip was onderweg naar Saudi-Arabië. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor een "harde maar bedachtzame" reactie als het schip niet wordt vrijgegeven. Volgens minister Hunt begeeft Iran zich op een "gevaarlijke weg".
Frankrijk en Duitsland zeiden vandaag Groot-Brittannië volledig te steunen en veroordeelden de actie van Iran.
Wat maakt de Straat van Hormuz zo belangrijk? We leggen het uit in deze video:
De Britten vermoedden dat de inbeslagname een vergeldingsactie is voor de Iraanse olietanker die begin deze maand door de Britse marine aan de ketting werd gelegd voor de kust van Gibraltar.
Die zou met ruwe olie onderweg zijn geweest naar Syrië. Dat is vanwege internationale sancties verboden. Iran ontkent dat de olie voor Syrië bestemd was.
Nederland is ernstig bezorgd over de inbeslagname van een schip in de Straat van Hormuz. De vrije en ongehinderde doorvaart van schepen is van groot belang. Nederland is solidair met de Britten
Aanleiding voor toenemende spanningen tussen de landen is de onzekerheid rond de atoomdeal met Iran, waar de VS vorig jaar uitstapte.
Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland geloven nog wel in de deal, maar Iran verwijt die landen onvoldoende te doen om het akkoord overeind te houden. Iran is daarom begonnen met loslaten van toezeggingen in de deal.