1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA / bewerking NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 19/7: Laatste dag Vierdaagse en uitspraak Hoge Raad in Srebrenica-proces

Goedemorgen! De Hoge Raad oordeelt of de Nederlandse Staat verantwoordelijk is voor de dood van 300 mannen in Srebrenica, en het is de laatste dag van de Vierdaagse.

Vandaag zijn er stapelwolken, maar er is ook ruimte voor de zon. Later in de middag kan plaatselijk een enkele bui ontstaan. Het blijft op de meeste plaatsen droog. 's Middags wordt het zo'n 23 tot 26 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na een jarenlang juridisch proces heeft de Hoge Raad van daag het laatste woord: is de Nederlandse staat verantwoordelijk voor de dood van 300 Bosnische moslimmannen in Srebrenica? Eerder oordeelden de rechtbank in Den Haag en het gerechtshof dat de Staat deels aansprakelijk is, maar zowel de nabestaanden als de Staat gingen in cassatie. De uitspraak van de Hoge Raad volgt rond 10.00 uur.
  • Het is de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse. De St. Annastraat heet daarom weer de Via Gladiola voor de aankomst van de wandelaars.
  • Na de door Jumbo-Visma gewonnen ploegentijdrit op de tweede dag van de Tour de France, is Pau vandaag het decor van de individuele tijdrit, die de renners over 27,2 kilometer door de Zuid-Franse stad stuurt.
NOS
Het profiel van de dertiende Touretappe: een individuele tijdrit in Pau

Wat heb je gemist?

Een groot deel van de huisartsenposten zegt dat patiënten steeds agressiever worden. Bijna 60 procent van de directeuren denkt dat patiënten vaker met geweld dreigen dan vijf jaar geleden en ruim de helft zegt wekelijks telefonische dreigementen te krijgen, blijkt uit een rondgang van Trouw.

Dat patiënten daadwerkelijk fysiek geweld gebruiken, komt bij bijna een derde van de huisartsenposten een of meerdere keren per jaar voor. Tot nu toe waren er geen cijfers over geweld of bedreigingen op huisartsenposten, omdat deze incidenten niet landelijk worden bijgehouden.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Een gevreesde bananenziekte heeft nu ook Zuid-Amerika bereikt. Dat kan voor een leveringstekort in Europa zorgen. Oorzaak is de panamaziekte. In het noordoosten van Colombia zijn zeker vier bananenplantages tijdelijk gesloten, omdat het ministerie van Landbouw vermoedt dat de planten daar besmet zijn.

Halverwege de vorige eeuw zorgde de ziekte er al voor dat de meest verkochte bananensoort ter wereld uitstierf. De bananenindustrie kwam er toen weer bovenop door een soort te kweken die bestand is tegen de ziekte. Doordat er een nieuwe variant van de ziekte is opgedoken wordt er gevreesd dat deze soort het nu tóch te verduren krijgt.

NOSop3 maakte eerder een video over de Panamaziekte:

NOS3 BANAAN

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl