AFP
NOS NieuwsAangepast

Iran produceert hoger verrijkt uranium dan toegestaan

Iran gaat uranium verrijken tot een hoger percentage dan is toegestaan volgens de atoomdeal die het land in 2015 sloot met westerse landen. "Vanaf vandaag zullen wij ons niet meer houden aan de afgesproken 3,67 procent", maakte de onderminister van Buitenlandse Zaken bekend.

Het is niet de eerste keer dat Iran de gemaakte afspraken schendt. In mei verhoogde Teheran zijn productie van verrijkt uranium al. Het land heeft nu een grotere voorraad liggen dan is toegestaan.

Verrijkt uranium kan gebruikt worden in kernreactoren, maar ook in kernwapens. Iran heeft altijd met klem tegengesproken dat het die wapens wil fabriceren.

Onderminister Araqchi zegt dat Iran het verrijkte uranium van meer dan 3,67 procent nodig heeft voor zijn kerncentrale in Bushehr. Deskundigen zeggen tegen de BBC dat dat neerkomt op verrijkt uranium van 5 procent. Voor kernwapens is een veel hoger percentage nodig: 90 procent.

Macron

President Macron van Frankrijk heeft zijn Iraanse collega Rohani in een telefoongesprek gewaarschuwd voor de consequenties van het schenden van het kernakkoord. Aan welke gevolgen Macron precies refereerde, liet hij na een telefoongesprek van een uur in het midden.

Araqchi zegt dat Iran het akkoord nog steeds wil redden, maar dat Europese landen zich niet houden aan de afspraken. Teheran wil dat Europa de Iraniërs meer tegemoetkomt, bijvoorbeeld door de nieuwe sancties die de VS aan het land heeft opgelegd te compenseren.

Macron zegt de komende dagen in gesprek te willen blijven met Iran om spanningen tegen te gaan. Hij zei voor 15 juli weer om tafel te willen met onderhandelaars.

Sancties

President Trump zette de situatie vorig jaar op scherp door zich terug te trekken uit het akkoord dat zijn voorganger Obama had getekend. Volgens Trump waren er niet voldoende garanties dat Iran zich aan de afspraken zou houden. Daarna voerde de VS strenge sancties in.

Onderminister Araqchi zegt dat Iran van plan is om zich stapje voor stapje terug te trekken uit het akkoord, met elke zestig dagen nieuwe maatregelen. Maar Iran is wel bereid om weer met de VS in gesprek te gaan, als alle Amerikaanse sancties worden opgeheven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl