President Trump tijdens de G20-top in Osaka
NOS Nieuws

Trump nodigt Kim uit voor spontane ontmoeting

President Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un via Twitter uitgenodigd voor een ontmoeting in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea.

Na afloop van de G20-top in Japan gaat Trump later vandaag, zoals gepland, naar Zuid-Korea. In wat een spontaan twitterbericht lijkt, schrijft Trump dat hij Kim graag zou ontmoeten om zijn hand te schudden en "hallo" te zeggen.

Noord-Korea spreekt in een reactie van een "heel interessant voorstel". De Noord-Koreaanse minister Choe van Buitenlandse Zaken zegt dat het een mogelijkheid biedt om de verdere relatie tussen de twee leiders te verdiepen en de onderlinge verhoudingen te verbeteren.

Choe benadrukt wel dat Noord-Korea nog geen officiële uitnodiging heeft gekregen van de Verenigde Staten.

Brief

De laatste keer dat Trump en Kim elkaar ontmoetten was in februari, op een top in de Vietnamese stad Hanoi. Die top mislukte toen de leiders geen overeenstemming konden krijgen over het afbouwen van het Noord-Koreaanse atoomprogramma.

Na die top verhardde de toon van beide landen. Noord-Korea hervatte rakettesten en de VS legde beslag op een Noord-Koreaans vrachtschip.

De laatste maanden spreekt Trump weer wat positiever over Kim. Vorige week stuurde hij de Koreaanse leider een persoonlijke brief, met volgens Pyongyang "interessante inhoud".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl