Trump en Kim worden gefotografeerd voor hun een-op-eengesprek in Hanoi
NOS NieuwsAangepast

Gesprekken Trump en Kim eerder afgelopen dan verwacht

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben hun topbijeenkomst in Vietnam eerder beëindigd dan verwacht. Rond 8.00 uur Nederlandse tijd houdt Trump al zijn afsluitende persconferentie die voor twee uur later stond gepland. Direct daarna vliegt hij terug naar de Verenigde Staten.

Trump en Kim zouden bovendien samen lunchen, maar kwamen niet opdagen. De reden is niet bekend. Ook is onduidelijk of het ondertekenen van een slotverklaring nog doorgaat.

Beide leiders begonnen de dag met een gesprek onder vier ogen. Daarna gingen ze met hun directe adviseurs verder.

Amerikaans kantoor in Pyongyang

Amerikaanse journalisten vroegen na het een-op-eengesprek of Trump het ziet zitten om een Amerikaans kantoor in Pyongyang te vestigen, waarop de president reageerde dat hij het een goed idee vond. Ook Kim verwelkomt zo'n 'liaison-kantoor', een soort uitgeklede ambassade. Het was naar verluidt de eerste keer dat Kim antwoord gaf op vragen van buitenlandse journalisten.

De verwachting is dat de twee verder uitgebreid gesproken hebben over een eventuele verlichting van de sancties in ruil voor het ontmantelen van Noord-Koreaanse kernwapens en verminderen van nucleaire activiteiten. Trump zei meermaals dat hij geen haast heeft om tot een akkoord te komen. Hij zei dat hij blij zal zijn als er geen nucleaire testen meer plaatsvinden in Noord-Korea.

Voor het gesprek stonden Trump en Kim Jong-un kort de pers te woord. Kim beantwoordde daarbij hoogstwaarschijnlijk voor de eerste keer een vraag van een buitenlandse journalist:

Kim Jong-un staat voor het eerst buitenlandse pers te woord

Trump zei vooraf tegen de pers dat hij vol goede ideeën zit voor het gesprek met Kim en dat er "veel goede dingen gebeuren als je een goede relatie hebt met elkaar". Hij liet wel doorschemeren dat er pas overeenstemming komt als die goed uitpakt voor de VS.

Kim zei dat hij het gevoel heeft dat de gesprekken een positief resultaat kunnen hebben, maar gaf toe dat het te vroeg is om dat te kunnen zeggen. Hij voegde eraan toe dat het beeld dat de twee leiders zo naast elkaar zitten haast op een fantasy-film moest lijken.

Gisteren blikte Trump al positief terug op de eerste dag van de ontmoeting in Hanoi. Het gezamenlijke diner duurde wel korter dan verwacht. De Amerikaanse president wilde snel terug naar zijn hotelkamer om te kunnen kijken naar de getuigenverklaring van zijn oud-advocaat Cohen, die als een schaduw over deze top valt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl