Michael Cohen arriveert bij de hoorzitting in Washington
NOS NieuwsAangepast

Trump wist dat WikiLeaks mails Democraten zou lekken, zegt Cohen

President Trump wist dat WikiLeaks gehackte e-mails van de Democraten zou gaan lekken. Dat zei Michael Cohen, de oud-advocaat van president Trump, onder ede bij een hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Cohen zegt dat Trump wist dat zijn adviseur Roger Stone in gesprek was met WikiLeaks om e-mails van de Democraten te lekken. "In 2016, een paar dagen voor het congres van de Democraten, was ik in het kantoor van Trump", zei Cohen. "Stone hing aan de lijn en vertelde aan Trump dat hij net een telefoontje had gehad van Julian Assange. Die had aan Stone verteld dat er een enorme hoeveelheid mails zou worden gelekt, wat de campagne van Hillary Clinton zou beschadigen."

Volgens Cohen reageerde Trump daarop met de mededeling: "Zou dat niet geweldig zijn?"

WikiLeaks heeft via Twitter gereageerd op de uitspraken van Cohen. De organisatie zegt dat Stone en Assange nooit telefonisch met elkaar hebben gesproken.

Racist

Cohen getuigt voor het Amerikaanse Congres in een hoorzitting, die drie dagen duurt. De man die in 2017 nog zei dat hij een kogel voor Trump zou opvangen, noemde de Amerikaanse president nu "een racist, een oplichter en een bedrieger". Daarnaast zei de oud-advocaat dat hij "geen direct bewijs" heeft dat de Trump-campagne heeft samengespannen met Rusland.

Bekijk hier de uitspraken van Cohen:

Cohen: 'Trump is een racist, een oplichter en een bedrieger'

"Donald Trump is een man die president is geworden om zijn eigen merk groot te maken. Niet om het land groot te maken", zei hij. "Hij heeft geen verlangen of intentie om dit land te leiden. Hij zit daar alleen om zichzelf in de markt te zetten en zijn macht en welvaart te vergroten."

Procedures

De Republikeinen probeerden aan het begin de hoorzitting nog uit te stellen op procedurele gronden. Ook probeerde een Republikeinse parlementariër de geloofwaardigheid van Cohen in twijfel te trekken.

"Bedenk dit", zei Republikein Mark Green. "Dit is een man die naar de gevangenis moet voor liegen tegen het Congres. En vandaag is hij de kroongetuige van de partij die de meerderheid heeft. Als de Democraten écht achter de waarheid willen komen, dan moeten ze tenminste een eerlijk iemand hebben om te getuigen."

Cohen waarschuwde Republikeinen om Trump niet te beschermen. "Ik deed tien jaar lang precies datgene wat jullie nu aan het doen zijn", zei hij. "Ik volgde Trump blindelings. Daar ondervind ik nu de gevolgen van."

Vandaag is de enige dag dat Cohen in het openbaar wordt gehoord. Gisteren werd hij achter gesloten deuren ondervraagd door een inlichtingencommissie van de Senaat, morgen is een besloten sessie in het Huis van Afgevaardigden.

De verklaring van Cohen lekte vanochtend al uit via verschillende Amerikaanse media, waarop Trump reageerde. Volgens de president liegt Cohen om zijn celstraf te verkorten.

Zwijggeld

Cohen werd in december door een federaal hof in New York veroordeeld tot drie jaar cel. Hij bekende in augustus dat hij tijdens de presidentscampagne zwijggeld had betaald aan pornoster Stormy Daniels en ex-Playboymodel Karen McDougal, die zeiden dat ze met Trump een relatie hadden gehad.

Met die betaling overtrad hij de regels. Cohen leverde bewijs voor het betalen van zwijggeld: een cheque van 130.000 dollar met daarop de handtekening van Trump.

De hoorzitting kan rekenen op bijzonder veel media-aandacht in de VS. Vrijwel alle grote Amerikaanse tv-zenders zenden de hoorzitting live uit. CNN denkt dat tientallen miljoenen mensen naar de zitting kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl