Roger Stone
NOS NieuwsAangepast

'Trumpfluisteraar' Roger Stone opgepakt, maar op borgtocht vrij

Trumps campagneadviseur Roger Stone is in de vroege ochtend opgepakt in zijn woonplaats Fort Lauderdale in Florida. Zijn aanhouding is het resultaat van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Inmiddels is Stone voor de rechter verschenen, die hem na verhoor op een voorwaardelijke borgtocht heeft vrijgelaten. Hij heeft een reisverbod en is verplicht om op de volgende rechtszitting te verschijnen. Pas als hij dat niet doet moet hij zijn borgsom betalen.

Na afloop zei Stone dat alle beschuldigingen aan zijn adres vals zijn en dat hij onschuldig is. Het Witte Huis liet bij monde van woordvoerder Sarah Sanders weten dat de beschuldigingen tegen Stone niets te maken hebben met president Trump.

Trump zelf herhaalde na de arrestatie van Stone zijn vaak geuite klacht dat het onderzoek van Mueller "de grootste heksenjacht in de geschiedenis van de VS" is en dat er geen sprake is van een samenzwering met de Russen.

Roger Stone is een vertrouweling van de president en kent hem al 40 jaar. Hij wordt ook wel 'de Trump-fluisteraar' genoemd. Stone werkte kort voor Trumps campagne en bleef hem daarna informeel van advies dienen.

Verdenkingen

Stone gaf eerder toe contact te hebben gehad met het Twitter-account Guccifer 2.0. De Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat Guccifer eigenlijk Russische geheim agenten waren die de Democratische partij hackten. Duizenden e-mails van de partij en Clintons campagneleider John Podesta werden in de aanloop naar de verkiezingen in november 2016 door onder meer WikiLeaks gepubliceerd.

Mueller verdenkt Stone van het liegen tegen een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Hij zou valse verklaringen hebben afgelegd over zijn contacten met een niet nader genoemde organisatie, waarvan wordt uitgegaan dat het WikiLeaks is.

Ook wordt de adviseur verdacht poging tot beïnvloeding van een getuige en het blokkeren van de rechtsgang. Volgens correspondent Arjen van der Horst staat in de aanklacht dat Stone de Trump-campagne inlichtte over schadelijke onthullingen van WikiLeaks die nog gepubliceerd moesten worden. Hij zou contact hebben gehad met Steve Bannon, lange tijd een van de belangrijkste adviseurs van Trump.

In het Rusland-onderzoek pakte Mueller al onder anderen Trumps oud-campagneleider Paul Manafort, de voormalige persoonlijke advocaat van de president Michael Cohen en zijn voormalige nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn aan.

Stone is als politiek raadsman al tientallen jaren actief en heeft gewerkt voor verschillende bekende Republikeinse politici. Ook Stone noemt het Mueller-onderzoek een heksenjacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl