Paul Manafort
NOS NieuwsAangepast

Jury acht oud-campagneleider Trump schuldig aan fraude

De voormalige campagneleider van Donald Trump, Paul Manafort, is schuldig bevonden aan fraude. De jury acht hem op acht punten schuldig, bij de overige tien aanklachten kon de jury niet tot een eensluidende conclusie komen.

Manafort is schuldig bevonden aan belastingfraude, bankfraude en het verbergen van geld op een geheime buitenlandse rekening. De jury deed er vier dagen over om tot een beslissing te komen.

Door het besluit van de jury is de kans groot dat Manafort lang achter de tralies belandt. Voor elke aanklacht kan hij 30 jaar krijgen, dus in theorie hangt hem een gevangenisstraf van 240 jaar boven het hoofd.

Gevolgen Trump

Volgens correspondent Arjen van der Horst is het jurybesluit een grote opsteker voor speciaal aanklager Robert Mueller, die mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt. "Dit was als eerste grote zaak een belangrijke test. Deze zaak heeft natuurlijk niets te maken met de presidentsverkiezingen, maar Mueller kan deze veroordeling wel gebruiken als drukmiddel."

Tot nu toe weigerde Manafort mee te werken aan de onderzoeken over inmenging. "Nu Mueller hem onder druk kan zetten om dat alsnog te doen, kan dat grote gevolgen hebben voor het onderzoek en voor president Trump", aldus Van der Horst.

Eerder vanavond werd bekend dat Trumps voormalige privé-advocaat, Michael Cohen, een schuldbekentenis heeft afgelegd in het onderzoek naar bankfraude, belastingontduiking en het overtreden van regels rond campagnefinanciering,

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl