President Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoeten elkaar morgen en overmorgen voor de tweede keer. Dit keer moeten de uitkomsten concreter worden dan die van hun vorige ontmoeting. "Die was niet concreet genoeg, er was vooral symboliek", zegt Korea-kenner Koen de Ceuster.
Afgelopen juni schudden de leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea elkaar voor het eerst de hand, tijdens de top die in juni vorig jaar in Singapore werd gehouden. Maar veel concrete resultaten werden er niet geboekt, bijvoorbeeld over de denuclearisering van Noord-Korea of het opheffen van Amerikaanse sancties.
"Toen Trump er destijds aan begon was het credo: totale verifieerbare denuclearisering van Noord-Korea. Dat stond voorop. En zolang dat niet gebeurt, blijven sancties van kracht." Dit geluid horen we inmiddels niet meer. "De VS beseft nu ook dat dat niet kan. Het moet stapsgewijs."
Risico's
Nog steeds willen de Amerikanen meer informatie over de nucleaire installaties van de Noord-Koreanen. Daarnaast lijkt het De Ceuster haalbaar dat het nucleaire onderzoekscentrum Yongpyong, de grootste nucleaire faciliteit van Noord-Korea, wordt stilgelegd of onder toezicht komt. Noord-Korea wil dat waarschijnlijk alleen doen in ruil voor sanctieverlichting.
Voor Kim is de top volgens De Ceuster van groot belang. "Hij is er weer bij betrokken, dat duidt op persoonlijke investering. Hij maakt de buitenwereld duidelijk dat denuclearisering voor Noord-Korea niet ondenkbaar is. Maar voor wat hoort wat. Hier zal bewezen worden of het proces een toekomst heeft. Als er niks uitkomt, dan gaan we weer terug naar de oplopende spanningen."
De Ceuster is voorzichtig optimistisch over de nieuwe top, omdat er wel zicht is op nieuwe resultaten. Toch zijn er nog genoeg risico's, vooral voor de Amerikanen. "De persoon Trump is het grootste risico voor de Amerikaanse plannen. Hij laat zich makkelijk inpakken. De Noord-Koreanen zijn veel beter voorbereid en kunnen daardoor alleen maar winnen."
Hoe verliep de eerste dag van de top in Hanoi? Bekijk hier de reportage uit Nieuwsuur, met daarin onder andere uitleg van correspondent Marieke de Vries.