De Noord-Koreaanse gezant voor de VS, Kim Hyok-chol, op 21 februari in Hanoi
NOS NieuwsAangepast

'Executies Noord-Korea om mislukken top met VS'

In Noord-Korea zouden verschillende diplomaten ter dood zijn gebracht vanwege het mislukken van de topontmoeting tussen de leider van het land, Kim Jong-un, en de Amerikaanse president Trump. De twee spraken elkaar in februari in Hanoi, maar boekten geen enkel resultaat.

De Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo meldt dat dat het leven heeft gekost aan de Noord-Koreaanse gezant in de VS. Deze Kim Hyok-chol is samen met vier andere functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken al in maart geëxecuteerd. Ze werden beschuldigd van spionage voor de Amerikanen, schrijft de krant.

Kim Yong-chol en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo

Een ander lot zou weggelegd zijn voor Kim Yong-chol, die de top mede heeft voorbereid samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. Hij is veroordeeld tot dwangarbeid en "ideologische heropvoeding". Ook anderen die bij de top waren betrokken zijn opgesloten in werkkampen, onder wie de tolk van Kim Jong-un op de top.

Noord-Korea heeft eerder ambtenaren bestraft na politieke mislukkingen. Daarom zou het goed kunnen dat Kim Jong-un hier na de topontmoeting met Trump weer voor gekozen heeft. Toch is het niet zeker dat het nieuws dat Chosun Ilbo brengt daadwerkelijk klopt. De krant brengt het nieuws op basis van een goed in Noord-Korea ingevoerde anonieme bron.

Verdere details worden niet gegeven. In het verleden bracht de krant verhalen over executies of zuiveringen die achteraf onjuist bleken te zijn.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

De loyaliteit aan de leider is geschonden. Deze mensen zullen niet ontkomen aan het strenge oordeel van de revolutie.

Hoofdcommentaar staatskrant Noord-Korea

Gevraagd naar het nieuws zei Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat hij de situatie onderzoekt. De geruchten van executies in Noord-Korea doen al weken de ronde in Washington, en de minister gaf dit antwoord eerder ook toen hem hier naar gevraagd werd. Ook diplomaten van andere landen zeggen tegen The New York Times dat ze de geruchten kennen, maar het nieuws niet kunnen bevestigen.

De strafmaatregelen zouden deel uitmaken van een campagne die Kim is gestart om korte metten te maken met interne kritiek en onvrede over het uitblijven van vooruitgang in de moeizame relatie met de buitenwereld.

Verraders

In de officiële krant van Noord-Korea wordt in felle bewoordingen van leer getrokken tegen "de verraders en afvalligen" die verantwoordelijk zijn gesteld voor de mislukte top. "Doen alsof je de leider respecteert waar anderen bij zijn, maar intussen heel andere doelen koesteren, is tegen het belang van de Partij en de revolutie. Daarmee is de loyaliteit aan de Leider geschonden, en deze mensen zullen niet ontkomen aan het strenge oordeel van de revolutie."

Deze woordkeus in een hoofdcommentaar ("tegen het belang van Partij en revolutie", "streng oordeel") duikt voor het eerst weer op sinds december 2013, toen Kim Jong-un een oom liet executeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl