Trump met zijn minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en veiligheidsadviseur Bolton (vlnr)
NOS NieuwsAangepast

Trump: aanvallen op Iran afgeblazen na horen mogelijk dodental

De Amerikaanse president Trump heeft afgelopen nacht op het laatste moment aanvallen op Iran afgeblazen, omdat hij de gevolgen "niet proportioneel" vond als vergelding voor het neerschieten van een onbemande drone. Dat laat hij weten via Twitter.

Hij schrijft dat hij het besluit nam tien minuten voordat de aanvallen zouden plaatsvinden, nadat hij aan zijn generaals had gevraagd hoeveel doden er bij het bombarderen van de drie verschillende doelen zouden vallen. "150 mensen, meneer", kreeg Trump te horen, waarop hij de actie afblies.

Trump zegt verder "geen haast" te hebben om Iran aan te vallen. Volgens hem is zijn leger paraat, "cocked and loaded", om alsnog een aanval uit te voeren. "Iran mag namelijk nooit nucleaire wapens krijgen", benadrukte hij. Bij een interview op tv-zender NBC herhaalde Trump wel open te staan voor een gesprek met de Iraanse president Rohani of ayatollah Khamenei, "zonder voorwaarden".

De aanval moest dienen als reactie op het neerhalen van een Amerikaanse drone gisteren in de Straat van Hormuz door Iran. Het land schoot de drone uit de lucht, omdat de drone in Iraans luchtruim vloog en zijn identificatiesignaal had uitgezet.

De Iraanse Revolutionaire Garde zei vandaag in een persconferentie dat het er ook voor had kunnen kiezen om het bemande spionagevliegtuig neer te halen dat volgens Iran nabij de drone vloog. "Want dat was ons goed recht, maar we hebben besloten dat niet te doen", zei generaal Amir Ali Hajizadeh.

De commandant van de militaire elite-eenheid onderstreepte verder op de Iraanse staatstelevisie dat Amerikaanse bases en vliegdekschepen nabij Iran binnen het bereik liggen van de precisieraketten van het land. "Ze praten bewust niet over oorlog, omdat ze weten hoe kwetsbaar ze zijn", aldus Hajizadeh.

Bekijk hieronder de beelden van het neerhalen van de drone:

'Amerikaanse drone neergeschoten boven Iran'

Er was grote verdeeldheid over de vraag of Amerika moest terugslaan na het neerhalen van de drone, schrijft The New York Times. Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo, nationaal veiligheidsadviseur Bolton en CIA-directeur Haspel waren voor een militaire reactie, maar topfunctionarissen van het Pentagon vreesden dat een aanval tot een verdere escalatie zou leiden en dat daardoor Amerikaanse troepen in de regio in gevaar zouden komen.

Gisteravond zei Trump nog op de vraag van journalisten of er een Amerikaans antwoord kwam op het neerhalen van de drone: "Jullie komen er snel genoeg achter". Daarvoor twitterde hij nog dat Iran "een heel grote fout heeft gemaakt".

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi liet vandaag weten dat ze als een van de belangrijkste politici in Washington niet was ingelicht over de op handen zijnde aanval. Ze was opgelucht dat Trump er op het laatste moment een streep door zette. Volgens haar zijn er andere opties dan militair ingrijpen en moet de president voor een eventuele militaire actie toestemming vragen aan het Congres.

Grote fout

De spanning tussen de VS en Iran is sinds vorig jaar toegenomen, toen Trump de nucleaire deal met Iran uit 2015 opzegde en het land sancties oplegde. De afgelopen weken liep het conflict verder op, onder andere na aanvallen op olietankers. Verschillende luchtvaartmaatschappijen mijden ondertussen de Straat van Hormuz en de Golf van Oman.

Hoe de spanning tussen Iran en de VS in één jaar opliep.

En ondanks de op het laatste moment afgeblazen aanval is Amerika niet van plan de druk op Iran te verminderen. Bronnen zeggen tegen persbureau AP dat de VS maandag de VN-Veiligheidsraad bijeen wil roepen voor een spoedoverleg over Iran. VN-secretaris-generaal Guterres heeft de landen opgeroepen om niets te doen dat de situatie zou kunnen verergeren.

Premier Rutte is bezorgd over de oplopende spanningen tussen VS en Iran. Dat zei hij tijdens een ontmoeting van Europese leiders in Brussel:

Rutte: Oplopen spanningen tussen VS en Iran is zorgelijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl