NOS NieuwsAangepast

'VS wilde Iran aanvallen, actie op het laatste moment afgeblazen'

De Amerikaanse president Trump was vannacht van plan Iraanse doelen aan te vallen, maar de militaire actie werd op het laatste moment afgeblazen, melden Amerikaanse media. De aanvallen waren bedoeld als reactie op het neerhalen van een Amerikaanse drone gisteren.

De vergeldingsactie werd na hevige discussies in het Witte Huis rond 01.00 uur Nederlandse tijd verwacht. Volgens functionarissen had Trump aanvallen op een aantal Iraanse doelen goedgekeurd, zoals radar- en raketinstallaties. Ze zouden vlak voor zonsopgang plaatsvinden in Iran, om de kans op burgerslachtoffers te verkleinen.

Leger al klaargezet

De operatie verkeerde in een vroeg stadium toen die werd afgeblazen. Vliegtuigen waren al in de lucht en schepen waren paraat, maar de beslissing om de raketten af te vuren bleef uit. Volgens persbureau Reuters kreeg Teheran via Oman van Trump een waarschuwing dat een aanval aanstaande was.

Het is onduidelijk of Trump op het laatste moment van gedachten is veranderd of dat er een logistieke of tactische reden was om de aanvallen niet door te laten gaan. Ook is onbekend of het er later alsnog van komt. Het Witte Huis wilde geen vragen over de kwestie beantwoorden.

Intense discussie

Er was grote verdeeldheid over de vraag of Amerika moest terugslaan, schrijft The New York Times. Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo, nationaal veiligheidsadviseur Bolton en CIA-directeur Haspel waren voor een militaire reactie, maar topfunctionarissen van het Pentagon vreesden dat een aanval tot een verdere escalatie zou leiden en dat daardoor Amerikaanse troepen in de regio in gevaar zouden komen.

Leiders van het Congres werden ook ingelicht over de mogelijke aanval. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi drong er bij de president op aan om de situatie te deëscaleren.

Grote fout

Gisteravond zei Trump nog op de vraag van journalisten of er een Amerikaans antwoord kwam op het neerhalen van de drone: "Jullie komen er snel genoeg achter." Daarvoor twitterde hij nog dat Iran "een heel grote fout heeft gemaakt". Toch denkt hij niet dat de aanval op de drone een doelbewuste actie van Iran was. "Ik denk dat een stom iemand het heeft gedaan."

"Het was een heel dwaze actie", zei Trump gisteravond:

Trump: 'Iran heeft een grote fout gemaakt'

Hij benadrukte nogmaals dat de drone niet in Iraans luchtruim vloog, zoals de Iraanse Revolutionaire Garde zegt, maar boven internationale wateren. "Dat is allemaal wetenschappelijk vastgelegd, het zijn niet zomaar woorden." Iran heeft gps-coördinaten vrijgegeven, waaruit zou blijken dat de drone zich 12 zeemijlen van de kust bevond, binnen de territoriale wateren van het land.

De spanning tussen de VS en Iran is sinds vorig jaar toegenomen, toen Trump de nucleaire deal met Iran uit 2015 opzegde en het land sancties oplegde. De afgelopen weken liep het conflict hoog op, onder andere na aanvallen op olietankers.

Bekijk hier hoe de drone van 130 miljoen dollar uit het luchtruim geschoten werd:

'Amerikaanse drone neergeschoten boven Iran'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl