NOS NieuwsAangepast

Ook KLM mijdt Straat van Hormuz na neerhalen Amerikaanse drone

Toestellen van KLM vliegen voorlopig niet meer boven de Straat van Hormuz. Een woordvoerder zegt tegen de NOS dat het besluit is genomen vanwege het neerhalen, gisteren, van een Amerikaanse drone door een Iraanse raket.

"Veiligheid heeft voor ons de hoogste prioriteit. We volgen alle ontwikkelingen die betrekking hebben op de veiligheid van het luchtruim op de voet en richten de operatie zo in dat de veiligheid van de vluchten is gewaarborgd", zegt KLM.

Langer onderweg

Vannacht nam de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA hetzelfde besluit voor alle Amerikaanse vliegmaatschappijen. Ze mogen tot nader order niet meer boven de Straat van Hormuz en de Golf van Oman vliegen vanwege zorgen over de veiligheid. De Australische maatschappij Qantas, het Duitse Lufthansa en British Airways doet dat inmiddels ook niet meer.

Dat heeft gevolgen voor veel vluchten tussen Azië en Europa, zegt lucht- en ruimtevaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft. "Die moeten een andere route kiezen en zijn daardoor langer onderweg. Ook verbruiken ze meer brandstof."

In dit gebied liepen de spanningen op

VVD-Kamerlid Koopmans noemt het verstandig dat KLM het zekere voor het onzekere neemt. Volgens hem heeft een internationaal systeem om snel onveilige vlieggebieden aan te wijzen, gewerkt. Dat systeem is op voorspraak van Nederland ingesteld na de ramp met vlucht MH17 in 2014.

CDA'er Martijn van Helvert sprak in het NOS Radio 1 Journaal over een bezoek, vorige week, van Iraanse parlementariërs aan de Tweede Kamer. "Dat was geen gezellig gesprek, er was geen enkele intentie aan Iraanse kant om tot matiging te komen."

Op deze beelden zou te zien zijn hoe een Iraanse luchtdoelraket de Amerikaanse drone neerhaalt.

Mogelijke beelden van neergehaalde drone

De Amerikaanse luchtvaartorganisatie FAA zegt dat vlak bij de neergehaalde drone meerdere passagierstoestellen vlogen. Het dichtstbijzijnde toestel was ongeveer 80 kilometer verderop.

De FAA noemt het zorgelijk dat Iran bereid is langeafstandsraketten te gebruiken in een gebied met veel burgerluchtvaart, zeker nu de spanningen in de regio oplopen.

'Afgeblazen aanval'

De Amerikaanse president Trump was vannacht van plan Iraanse doelwitten aan te vallen, maar de militaire actie werd op het laatste moment afgeblazen, melden Amerikaanse media.

De vergeldingsactie werd na hevige discussies in het Witte Huis rond 01.00 uur Nederlandse tijd verwacht. Volgens functionarissen had Trump aanvallen op een aantal Iraanse doelen goedgekeurd, zoals radar- en raketinstallaties. Ze zouden vlak voor zonsopgang plaatsvinden in Iran, om de kans op burgerslachtoffers te verkleinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl