Merkel krijgt progressief Harvard met toespraak aan haar voeten
Bondskanselier Merkel heeft op de afstudeerdag van de Amerikaanse universiteit Harvard een gloedvol pleidooi gehouden voor internationale samenwerking, vrijhandel, invoering van klimaatmaatregelen en eerlijkheid in de politiek.
Haar toespraak werd door de 20.000 aanwezigen opgevat als een aanval op president Trump, ook al werd zijn naam niet genoemd. Op de progressieve universiteit werd Merkels 35 minuten durende toespraak onderbroken met gejuich, applaus en staande ovaties. De toespraak werd ook in Duitsland goed ontvangen.
Bekijk hier een deel van de toespraak van Merkel:
Merkel maakte zich sterk voor internationaal denken en handelen, precies het tegenovergestelde van de America First-politiek van Trump. Merkel ziet protectionisme en handelsconflicten als een gevaar voor vrije wereldhandel. Trump vecht voortdurend handelsconflicten uit, omdat hij denkt dat de Amerikaanse economie daar het meest bij gebaat is.
De Duitse bondskanselier riep haar publiek op om al het mogelijke te doen om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Trump zag de klimaatverandering lang als een verzinsel, draaide later bij, maar denkt nog steeds dat de mens daar geen schuld aan heeft. Onder zijn regering trok de VS zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs.
Waarheden en leugens
Een staande ovatie kreeg Merkel voor haar pleidooi voor eerlijkheid. "Daarbij hoort dat we leugens geen waarheden noemen en waarheden geen leugens", zei ze.
Trump doet berichtgeving in kritische media steevast af als fake news. Diezelfde media betrappen Trump keer op keer op onwaarheden of misleidende beweringen.
Haar toespraak is ook in Duitsland heel goed ontvangen, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Merkel lijkt sinds ze geen partijvoorzitter meer is echt verlost. Ze is duidelijk al bezig met haar nalatenschap, sinds ze in oktober vorig jaar liet weten dat ze zich over twee jaar terugtrekt uit de politiek."
"De kern van Merkels betoog is haar angst dat de pijlers van de internationale samenwerking die na de Tweede Wereldoorlog werden opgebouwd, worden afgebroken", zegt Van de Hulsbeek. "Het eind van haar Kanzlerschaft is in zicht en in haar optiek staat de wereld er slechter voor dan toen ze begon. Ze hoopt dat ze door deze toespraken haar visie op de wereldpolitiek kan geven, en alvast aan haar erfenis werkt."
Van de Hulsbeek ziet een groot verschil in het beeld dat Duitsland van Merkel heeft en haar imago in de rest van de wereld. "Daar is ze echt 'de leider van de vrije wereld'. Ze krijgt bijvoorbeeld een onderscheiding voor haar vluchtelingenbeleid, terwijl dat hier in Duitsland toch een heel stuk gevoeliger ligt."