NOS NieuwsAangepast

Merkel stopt als partijvoorzitter en keert na 2021 niet terug als bondskanselier

Bondskanselier Angela Merkel stelt zich in december niet herkiesbaar als partijvoorzitter van de CDU. Ook zal zij na de landelijke verkiezingen in 2021 stoppen als bondskanselier en parlementslid.

Dat heeft zij bekendgemaakt op een persconferentie:

'Bij de verkiezingen in 20121 zal ik geen bondskanselierskandidaat meer zijn'

Merkels vertrekt volgt na teleurstellende verkiezingsresultaten in Hessen en Beieren. In beide deelstaten leverden respectievelijk de CDU en zusterpartij CSU flink in. Op een persconferentie zegt Merkel dat de verkiezingsuitslagen het "bittere resultaat" zijn van een slecht functionerende coalitie. "De geloofwaardigheid van de regeringscoalitie is aangetast."

Merkel neemt daarom haar verantwoordelijkheid, zegt ze. "Laat dit een nieuw hoofdstuk zijn voor de partij."

Besluit eerder genomen

In antwoorden op vragen zegt Merkel dat ze deze zomer al had besloten om te vertrekken. Het was al onwaarschijnlijk dat Merkel, die al sinds 2005 bondskanselier is, voor nog een periode zou gaan. Dat zij al dit jaar haar partijvoorzitterschap gaat opzeggen, is ook eerder dan verwacht, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.

"Ze heeft altijd gezegd dat het voorzitterschap en haar functie als bondskanselier onlosmakelijk verbonden zijn", zegt Van de Hulsbeek. "Merkel lijkt de weg vrij te willen maken voor een nieuwe, sterke kandidaat bij de landelijke verkiezingen in 2021."

Op de persconferentie bevestigt Merkel dit. "Ik wil dat mijn partij de ruimte krijgt om zich goed op de toekomst voor te bereiden. Ik vind het belangrijk dat de CDU weer een leidende rol speelt in de toekomst. Ik heb voor deze variant gekozen, zodat er weer een frisse wind door de partij kan waaien."

Opvolgers

De Duitse pers noemt vooralsnog drie mogelijke kandidaten. Annegret Kramp-Karrenbauer, secretaris-generaal van de CDU, en Jens Spahn, minister van Gezondheid, zouden een gooi willen doen naar het voorzitterschap. Ook oud-kopstuk Friedrich Merz heeft zich naar verluidt gemeld. Merz, de vroegere leider van de CDU/CSU fractie, werd ooit door Merkel van zijn post gedrukt.

Merkel zal naar eigen zeggen na 2021 geen politiek ambt meer vervullen, ook niet in bijvoorbeeld Europese politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl