1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Zwaar verlies voor regeringspartijen CDU en SPD in Hessen

De verkiezingen in de deelstaat Hessen in Midden-Duitsland hebben fors verlies opgeleverd voor de CDU en de SPD, die in landelijk verband samen regeren. De christen-democratische CDU blijft volgens de voorlopige uitslag weliswaar met 27 procent van de stemmen de grootste partij in de deelstaat, maar haalde bij de vorige verkiezingen nog 38 procent.

De sociaal-democratische SPD behaalde het slechtste resultaat in de geschiedenis in Hessen. De partij valt volgens de voorlopige uitslag terug van 30 naar 20 procent.

De verkiezingsuitslag is vooral zuur voor de SPD, die in de afgelopen regeerperiode in Hessen oppositie voerde. De partij wijt de nederlaag aan het feit dat de landelijke regering in Berlijn zelden met één mond spreekt. Regeringsdeelname levert de partij tot nu toe alleen maar verkiezingsnederlagen op. Ook bij de deelstaatverkiezingen in Beieren verloor de SPD zwaar.

SPD-leider Nahles heeft voor maandag spoedberaad aangekondigd met de partijtop in de hoofdstad Berlijn. Ze wil een nieuw politiek plan opstellen om na te gaan wat de coalitie met CDU/CSU voor de sociaal-democraten oplevert. Volgend jaar, als de regering-Merkel halverwege de termijn is, wil ze de samenwerking tegen het licht houden.

Bij de CDU heerst opluchting dat de partij onder leiding van deelstaatpremier Bouffier de grootste blijft in Hessen. Bouffier is een aanhanger en bondgenoot van bondskanselier Merkel. Hij kan nu opnieuw het voortouw nemen bij de vorming van een nieuwe regering.

Groenen

In Hessen regeerde de afgelopen jaren een coalitie van christen-democraten en Groenen. De Groenen werden beloond voor hun regeringsdeelname, en behaalden bijna 20 procent, een stijging van bijna 9 procentpunt. Daardoor behoudt de huidige coalitie een krappe meerderheid in het parlement.

De rechtse Alternative für Deutschland (AfD) springt van 4 naar 13 procent. Kleine winst was er voor de liberale FDP en Die Linke. De CDU heeft regeringssamenwerking met de AfD en Die Linke uitgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl