NOS Nieuws

Wekdienst 30/5: het is Hemelvaart en Curaçaoënaars herdenken volksopstand

Goedemorgen! Vandaag staan inwoners van Curaçao stil bij de grote volksopstand van 30 mei 1969 en besteedt Dauwpop in Hellendoorn als eerste grote festival aandacht aan de campagne 'Ben je oké?', tegen ongewenst seksueel gedrag.

Het is vandaag bewolkt en er trekt een gebied met regen over het land. Eind van de middag is mogelijk de zon nog even te zien. Het wordt 17 tot 20 graden.

Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De campagne 'Ben je oké?' van Rutgers - tegen ongewenst seksueel gedrag bij concerten en in het nachtleven - gaat vanaf vandaag ook festivals langs, zoals Dauwpop in Hellendoorn en Best Kept Secret in Hilvarenbeek. In een opinieonderzoek van EenVandaag gaf vorig jaar 48 procent van de vrouwelijke festivalbezoekers aan dat zij met ongewenst seksueel gedrag te maken kregen.
  • Het is vandaag 50 jaar geleden dat er op Curaçao een grote opstand was. Op 30 mei 1969 groeit een staking bij de Shell-raffinaderij uit tot een grote demonstratie waarbij twee doden vallen en een deel van het centrum van Willemstad afbrandt. Daarna kwam er meer aandacht voor de positie van de Curaçaoënaar en het doorvoeren van politieke vernieuwingen.
  • Bij de Duitse grens is het rond feestdagen altijd extra druk met vrachtwagens die Duitsland (nog) niet in mogen. Om onveilige situaties met parkerende vrachtwagens op de vluchtstrook te voorkomen, zet Rijkswaterstaat dit jaar voor het eerst extra weginspecteurs met BOA-status in. Zij delen eventueel ook boetes uit.

Wat heb je gemist?

In Israël is het niet gelukt om een nieuwe coalitie te vormen, wat betekent dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Demissionair premier Netanyahu, die nog geen twee maanden geleden als winnaar uit de bus kwam bij de verkiezingen in april, had tot middernacht om een kabinet te smeden.

Voor een meerderheid in het parlement had Netanyahu's Likudpartij zaken moeten doen met enkele kleine ultra-orthodoxe en uiterst rechtse partijen, maar dat is verzand in onenigheid over allerlei kwesties. De Israëliërs gaan waarschijnlijk in september weer naar de stembus.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De man die vastzit op verdenking van de aanslag in Lyon, vorige week vrijdag, heeft een bekentenis afgelegd, melden Franse media. Mohamed Hichem M. werd maandag opgepakt in verband met de aanslag, waarbij dertien mensen gewond raakten.
  • De Amerikaanse staat Louisiana heeft een strenge abortuswet aangenomen. Het wordt er vrijwel onmogelijk een zwangerschap af te breken. Ook abortus na bijvoorbeeld verkrachting of bij incest wordt verboden.
  • Bij een aanrijding tussen een bus en een vrachtwagen in het oosten van Mexico, zijn zeker 21 doden gevallen. In de bus zaten pelgrims uit de staat Chiapas, die terugkwamen van een bezoek aan de Basiliek van de Maagd van Guadeloupe in Mexico-Stad.

En dan nog even dit:

Uit een ziekenhuis in San Diego is, ruim vijf maanden na haar geboorte, de kleine Saybie ontslagen. De baby stond bekend als de kleinste te vroeg geboren baby, bij haar geboorte in december woog ze 245 gram.

Saybie weegt nu, na vijf maanden ziekenhuis, twee kilo. Ze werd geboren na een zwangerschap van 23 weken en drie dagen. Dat was dus veel te vroeg en er eerder bestond weinig hoop dat ze dat zou overleven.

Een verpleegkundige met Saybie, die een traditionele afstudeerbaret draagt

Fijne Hemelvaartsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl