Benjamin Netanyahu in de Knesset EPA

In Israël is het niet gelukt om een nieuwe coalitie te vormen, wat betekent dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Demissionair premier Netanyahu, die nog geen twee maanden geleden als winnaar uit de bus kwam bij de verkiezingen in april, had tot middernacht (lokale tijd) om een kabinet te smeden. Dat dat is mislukt is een flinke tegenslag voor Netanyahu.

Voor een meerderheid in het parlement had Netanyahu's Likudpartij zaken moeten doen met enkele kleine ultra-orthodoxe en uiterst rechtse partijen, maar dat is verzand in onenigheid over allerlei kwesties.

De rechtse seculiere partij van oud-minister van Defensie Avigdor Lieberman, waarvan Netanyahu afhankelijk was, eiste dat jonge ultra-orthodoxe mannen ook verplicht worden in het leger te dienen. Nu geldt voor hen nog een uitzondering. De kleine ultra-orthodoxe partijen waar Netanyahu eveneens van afhankelijk is, verzetten zich tegen de dienstplicht waardoor een coalitie onmogelijk werd.

Extra complicatie is de positie van Netanyahu zelf, die in drie verschillende zaken van corruptie wordt beschuldigd. Hij spreekt alle beschuldigingen tegen, maar wilde wel via een wettelijke regeling afdwingen dat hij onschendbaar is zolang hij premier is. Nu er nieuwe verkiezingen komen, waarschijnlijk in september, lijkt de kans dat hij voor die tijd een immuniteitswet door het parlement krijgt nihil.

Annexatie in ruil voor immuniteit

Kort voor de verkiezingen zei Netanyahu dat hij van plan was om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, als hij aan de macht zou komen. Zijn tegenstanders verdachten hem ervan dat hij bij de onderhandelingen met de Unie van Rechtse Partijen (URP) over een nieuwe coalitie de annexatie zou uitruilen tegen garanties voor zijn eigen immuniteit. De URP is voorstander van annexatie.

De Knesset heeft er nu op voorspraak van Likud voor gekozen om zichzelf te ontbinden. Er komt dus geen formatiepoging door een andere partij.

Bij de verkiezingen in april behaalde de oppositiepartij Blauw-Wit van oud-legerleider Benny Gantz evenveel zetels als Likud, maar het was te weinig om een coalitie te vormen. Gantz twitterde vannacht na de stemming in het parlement dat Netanyahu zijn eigen belangen boven die van Israël stelt.

STER reclame