'Nederland en Irak overleggen over veilige doorgang IS-vrouwen'
Nederland en Irak praten achter de schermen over een veilige doorgang van tien Nederlandse IS-vrouwen en -kinderen vanuit Syrië naar Irak. Volgens het AD wordt gekeken of de groep naar het Nederlandse consulaat in de Iraakse stad Erbil kan reizen zonder opgepakt te worden.
De vrouwen zitten met hun kinderen in Syrische kampen, maar kunnen daar niet weg. De leefomstandigheden in de kampen zijn slecht.
Nederland wil dat ze zich veilig kunnen melden in het dichtstbijzijnde consulaat, in Erbil, maar als de vrouwen nu voet op Iraakse bodem zetten, kunnen ze worden opgepakt, berecht en de doodstraf krijgen.
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid wijst erop dat het kabinet nog geen standpunt heeft ingenomen over de vraag of Nederlandse IS-vrouwen moeten kunnen terugreizen.
Onderhandelingen
Advocaat Seebregts, die een aantal van de betrokken vrouwen bijstaat, zegt in het AD dat er onderhandelingen aan de gang zijn om een veilige doorgang te creëren.
De rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat minister Grapperhaus moet onderzoeken of de tien IS-vrouwen in Nederland bij hun eigen proces aanwezig kunnen zijn. Daarom wordt er nu al geruime tijd met Irak gepraat, maar die gesprekken hebben nog geen resultaat opgeleverd.
Nederland zoekt al jaren naar manieren hoe het beste kan worden omgegaan met uitgereisde jihadisten. Een jaar geleden werd bekend dat inlichtingendiensten al eens hadden gepraat met Nederlandse vrouwen die naar IS-gebied waren vertrokken.
Vorige maand bleek dat Nederlandse diplomaten twee jaar geleden informatie hebben uitgewisseld met Turkije en het Vrije Syrische Leger, met als doel vier mannelijke Nederlandse jihadisten uit Syrië "gecontroleerd" naar Nederland te halen en ze hier te vervolgen.
En begin dit jaar onderzocht minister Grapperhaus of het mogelijk was om samen met de Koerdische autoriteiten vrouwelijke Syriëgangers en kinderen naar veilig gebied te brengen, nadat kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer de minister met klem had opgeroepen Nederlandse IS-kinderen zo spoedig mogelijk op te halen.
Ouders van Syriëgangers hebben inmiddels een stichting opgericht om hun kinderen en kleinkinderen naar Nederland te halen. Het Rode Kruis liet vorige maand weten 'zeer bereid' te zijn om vrouwelijke jihadisten en hun kinderen op te halen als de Nederlandse regering daarom zou vragen.