NOS Nieuws

My Last Shot: scholieren VS willen foto's openbaar als ze doodgeschoten worden

Amerikaanse scholieren willen berichtgeving over vuurwapengeweld op school beïnvloeden met een stickercampagne. Als ze worden doodgeschoten, geven ze toestemming beelden daarvan te delen om de gevolgen van het geweld duidelijk te maken.

Initiatiefnemers zijn leerlingen van de Columbine High School, die komende maand het bloedbad herdenkt dat twee leerlingen 20 jaar geleden aanrichtten. Met dertien dodelijke slachtoffers was dat lange tijd de dodelijkste school shooting, maar jaarlijks vallen er tientallen doden.

"Telkens weer worden we afgeschermd van de gruwelijkheden achter de krantenkoppen. Dat is nu afgelopen", zeggen de initiatiefnemers in een videoboodschap. "Murw geslagen blijven we hetzelfde patroon herhalen, omdat we telkens dezelfde beelden zien. Als namen, statistiek en studies geen verandering brengen, dan misschien de gruwelijke beelden van onze dood."

In een filmpje stellen de tieners dat de beelden verandering kunnen brengen:

Inspiratie voor de actie MyLastShot is het besluit van de moeder van Emmett Till, de zwarte tiener die in 1955 werd gelyncht omdat hij met een witte vrouw zou hebben geflirt. Foto's van de open kist met zijn verminkte lichaam waren een belangrijke impuls voor de vroege burgerrechtenbeweging.

De leerlingen verwijzen ook naar foto's van het napalmmeisje uit de Vietnamoorlog en de verdronken migrant Alan Kurdi. "Deze beelden hebben de wereld verbetering gebracht, omdat we niet weg konden kijken", stellen ze. "Soms is het nodig het slechtste te zien om het beste naar boven te krijgen."

De groep deelt stickers uit die kinderen op hun rijbewijs, leerlingkaart of telefoon kunnen plakken. "Als ik sterf door vuurwapengeweld, publiceer dan de foto van mijn dood", staat erop.

De aankondiging van de actie werd veel gedeeld op sociale media en opgepikt door de Amerikaanse pers. Volgens de campagnevoerders zijn er in enkele dagen tijd al 4000 stickers verzonden.

Inmiddels hebben ook de prominente activist David Hogg en zijn zus Lauren, die de aanslag op een school in Parkland overleefden, een sticker geplakt. Sinds die geweldsdaad, waarbij zeventien mensen omkwamen, voeren veel leerlingen actie tegen wapengeweld. Vorig jaar leidde dat tot nationale protesten.

Initiatiefnemer Kaylee Tyner erkent tegen CNN dat haar ouders aanvankelijk moeite hadden met haar verzoek. "Nadenken over de dood van je eigen kind is moeilijk, maar het is een gesprek dat we moeten voeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl