Op veel plekken in de Verenigde Staten zijn vandaag tijdens de National School Walkout scholieren de klas uitgelopen om te protesteren tegen wapenbezit. Om 10.00 uur liepen ze hun klaslokaal uit om 17 minuten buiten te blijven. Eén minuut voor ieder slachtoffer dat vorige maand bij de aanslag op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland Florida om het leven kwam.

De leerlingen willen dat er strengere regels komen voor wapenbezit. Ook vinden ze dat de politiek meer moet doen tegen de schietpartijen:

Amerikaanse scholieren in actie tegen wapens: 'Genoeg is genoeg!'

In Washington verzamelden zich duizenden scholieren voor het Witte Huis. Ze riepen leuzen als 'Hey, hey, ho, ho, The NRA has to go' en 'What do we want? Gun control'. President Trump was tijdens de demonstratie niet in het Witte Huis.

In New York kleurden de straten van Manhattan oranje. Scholieren was gevraagd om vandaag oranje kleding aan te trekken, de kleur van de anti-wapenbeweging.

Groepsomhelzing

Op de school waar het drama zich vorige maand afspeelde, verzamelden de scholieren en leraren zich op het voetbalveld. Daar deden ze mee aan een groepsomhelzing.

Op veel scholen werden de namen van de zeventien slachtoffers voorgelezen. De National School Walkout is volgens Amerikaanse media grootste scholierenprotest dat ooit in de Verenigde Staten is gehouden.

Straf

Toch waren er ook scholen die niet aan het protest meewerkten. Leerlingen op een school in Ohio, waar vorig jaar ook een schietpartij was, kregen te horen dat ze straf konden verwachten als ze meededen. Tien scholieren trotseerden dat verbod en kwamen onder luid gejuich van leerlingen van andere scholen naar buiten.

Ook op een school in Georgia werden leerlingen ontmoedigd om mee te doen. Hun school werd door politieagenten bewaakt. Toch kwamen drie studenten naar buiten om aan de Walkout mee te doen.

STER reclame