Suzan Yücel en Jasper Piersma
Suzan Yücel en Jasper Piersma
Het wordt het grootste scholierenprotest van de Verenigde Staten ooit genoemd: De National School Walkout. In de hele VS gingen leerlingen de de straat op, als reactie op alle schietpartijen in hun land. Wij spraken drie leerlingen die meededen.
De Nederlandse Loes van den Bunt (16) is uitwisselingsstudent op een high school in North Carolina. "Onze docent gaf om 10.00 uur aan dat degenen die dat wilden naar buiten konden lopen. Daarop stond mijn hele klas op en liepen we gezamenlijk naar buiten. De hele school deed mee. Dat was echt gaaf om te zien."
Haar school deelde oranje shirts uit met #enough erop. Oranje is de kleur van de anti-wapenbeweging.
"Voor alle slachtoffers werden er korte speeches gehouden over hun leven. Iedereen was doodstil en luisterde aandachtig. Na iedere speech was er een enorm applaus. Scholieren knuffelden elkaar. Sommigen huilden en zochten steun bij elkaar."
De bijeenkomst maakte veel indruk op Loes. "Ik ken de slachtoffers niet, maar voor hetzelfde geld waren het mijn vrienden of had ikzelf doodgeschoten kunnen worden. Dat raakte me wel."
Zihan Kabir (17) mocht van zijn school in Florida niet meedoen met de nationale walkout, maar heeft samen met twee klasgenoten de regels aan zijn laars gelapt en is alsnog de klas uitgelopen om te protesteren tegen de wapenwet.
"We zijn om 10.00 uur opgestaan en zijn weggelopen uit de les. In een gemeenschappelijke ruimte hebben we zeventien minuten lang in stilte spandoeken omhoog gehouden met teksten als We CAN end gun violence en #neveragain."
Ze werden in de gaten gehouden door de schoolleiding, maar zijn niet tegengehouden. "Uiteindelijk waren we met een kleinere groep dan we wilden, want sommigen vonden het eng om weg te lopen vanwege het verbod. Ik kreeg wel positieve reacties op onze actie."
Ook de Nederlandse Marijn (14) deed mee met het protest. Ze zit sinds twee maanden op een kleine school in een plaatsje net boven New York. "Eigenlijk precies zo'n school als waar vorige maand in Florida die schietpartij plaatsvond", zegt ze.
Hoewel ze pas net in Amerika is, merkt ze dat het onderwerp op haar school erg leeft. "Mijn vrienden praten er veel over, maar mijn leraren ook. Ze vragen dan ook hoe het in Nederland is en zijn verbaasd als ik zeg dat wapens daar verboden zijn."
Marijn merkt dat eigenlijk iedereen op haar school tegen wapenbezit is. "Het protest was dan ook echt serieus. Er werden speeches gegeven en mensen droegen spandoeken en protestborden."
Volgens Marijn was het best even spannend om naar buiten te gaan. "Er waren mensen bang dat er juist op zo'n protest iemand af zou komen die het er niet mee eens is en zou schieten. Een vriendin van mij wilde echt zo snel mogelijk weer naar binnen."
Maar mensen hoeven niet bang te zijn, werd er volgens Marijn steeds benadrukt bij de actie. "De school vindt het heel belangrijk dat leerlingen zich veilig voelen. En wie echt bang is, kan bellen naar een speciaal telefoonnummer, dat steeds werd omgeroepen."