Het Colosseum in Rome vorig jaar tijdens Earth Hour
NOS Nieuws

Wekdienst 30/3: Paus bezoekt Marokko en vanavond is het Earth Hour

Goedemorgen! In Syrië sprak correspondent Marcel van der Steen met oud-IS-strijder Yago Riedijk en voor het eerst in 35 jaar brengt een paus weer een bezoek aan Marokko.

In het noorden eerst nog kans op mist, later perioden met zon. Het wordt 16 tot 19 graden. In het binnenland is wel kans op een enkel buitje. Morgen is het met 11 graden een stuk minder zacht.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Correspondent Marcel van der Steen sprak in Syrië met oud-IS-strijder Yago Riedijk. Hij is bij verstek veroordeeld tot 6 jaar cel, maar zegt dat hij niet gevochten heeft en vooraf niets wist van de gruweldaden door jihadisten in het kalifaat.
  • Paus Franciscus gaat naar Marokko. Het is voor het eerst in 35 jaar dat een paus Marokko bezoekt. De laatste paus die Marokko bezocht, was Johannes Paulus II.
  • Precies een jaar na de massale demonstratie in Gaza, waarbij veel doden vielen, staat er vandaag weer een groot protest op de agenda.
  • En het is weer Earth Hour. Miljoenen mensen, gemeenten en bedrijven doen in meer dan 175 landen om 20.30 uur het licht uit om te laten zien dat zij de toekomst van de aarde belangrijk vinden.

Wat heb je gemist?

Facebook heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd op de aanslag in Christchurch. De dader van de aanslag zond twee weken geleden live via het sociale platform uit hoe hij vijftig moskeegangers doodschoot. Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg schreef in een open brief die onder meer is verstuurd naar alle Facebook- en Instagramgebruikers in Nieuw-Zeeland dat ze onderzoekt hoe de livestream-functie van Facebook kan worden beperkt.

Sandberg: "Velen van jullie hebben terecht vragen gesteld over hoe online platforms als Facebook zijn gebruikt voor de verspreiding van verschrikkelijke video's van de aanslag. We hebben de kritiek dat we meer moeten doen gehoord en zijn het ermee eens". Wat Facebook precies voor maatregelen gaat nemen, is nog onduidelijk.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Komende nacht gaat de zomertijd in. Om 02.00 uur moet de klok een uur vooruit worden gezet. Al jaren is er discussie over het jaarlijks tweemaal verzetten van de klok, tot aan het Europees Parlement aan toe.

Bekijk in de video hieronder waarom dat zo is:

De zomertijd: wat hebben verkeersdoden, airco's en vitamines daarmee te maken?

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl