Motamed leidde in Almere een bestaan als elektricien
NOS NieuwsAangepast

Tot 22 jaar cel geëist voor moord op Iraanse elektricien Ali Motamed

Het Openbaar Ministerie heeft tot 22 jaar celstraf geëist voor de moord op elektricien Ali Motamed uit Almere. De 56-jarige Motamed werd op 15 december 2015 op weg naar zijn werk op straat geliquideerd.

De Amsterdammers Anouar B. (29) en Moreo M. (36) hebben de liquidatie volgens het OM uitgevoerd. Tegen B. werd 20 jaar geëist, M. hoorde vanwege zijn stevige strafblad 22 jaar tegen zich eisen. Ook eiste het OM een vergoeding voor de nabestaanden vanwege shockschade.

De aanklagers spraken in de rechtbank van een "kille en brute afrekening" door daders die alleen uit waren op een beloning of aanzien binnen het criminele milieu. B. en M. hebben hun betrokkenheid bij de moord altijd ontkend.

Crimineel Naoufal F., alias 'Noffel', zou hun opdrachtgever zijn geweest. Tegen hem loopt een aparte rechtszaak die op 14 mei van start gaat. Hij zit al een celstraf uit van 18 jaar voor een mislukte moordaanslag. Volgens justitie ronselde 'Noffel' de criminelen B. en M. voor de liquidatie.

De daders deden vlak voor de liquidatie verkenningen. Na de liquidatie gingen ze er in een gestolen vluchtauto vandoor en staken deze later in brand. B. en M. kwamen in beeld door onderzoek naar versleutelde berichten op PGP-telefoons, waarmee criminelen zich anoniem waanden. Zo kon worden vastgesteld dat de telefoons die bij de plaats van de moord en de brandende auto zijn gevonden door hen werden gebruikt.

Bomaanslag

Vlak na zijn dood bleek dat Motamed een schuilnaam was voor Mohammad Reza Kolahi Samadi, die in Iran bij verstek ter dood veroordeeld was voor een grote bomaanslag in 1981 op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran. Daarbij kwamen meer dan zeventig mensen om het leven. Samadi was een prominent lid van een sjiitische verzetsbeweging. In de jaren 80 begon hij een nieuw leven in Nederland.

Het motief voor de liquidatie in 2015 is nog steeds onbekend. Er zijn vermoedens dat de Iraanse geheime dienst erbij betrokken was, maar het OM heeft daar geen bewijs voor gevonden. "Er is niets gevonden dat een link legt tussen de verdachten en de opdracht die vanuit Iran zou zijn gegeven. Voor de ernst van het misdrijf doet dit ook niet te zake."

De AIVD zei eerder sterke aanwijzingen te hebben dat Iran achter de liquidatie zit. Ook wordt betrokkenheid van Iran vermoed bij de moord op Ahmad Nissi in 2017 in Den Haag.

De Europese Unie legde Iran sancties op vanwege de genoemde liquidaties en andere "vijandelijke acties" op Europees grondgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl