Premier Rutte
NOS NieuwsAangepast

Rutte: bedreigingen aan adres Thierry Baudet 'totaal onacceptabel'

Premier Rutte noemt de bedreigingen tegen Thierry Baudet totaal onacceptabel. "Dit kan absoluut niet", zei de premier maandagochtend bij aanvang van het wekelijkse coalitieoverleg.

"Democratie is een teer bezit. Het is geen makkelijk bezit, maar het is heel mooi dat we het hebben en dat moeten we met zijn allen beschermen", aldus Rutte.

Afgelopen weekend ging een filmpje rond op sociale media waarin een demonstrant bij een betoging in Amsterdam zingt: "Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf." De politie in Amsterdam onderzoekt de zaak.

Forum voor Democratie heeft besloten vandaag niet te reageren op de bedreiging.

Politici reageren boos op de leuzen tegen Baudet:

Boze reacties op bedreigingen Baudet

Passioneel oneens

Het was niet het eerste incident. De Universiteit Utrecht zette vrijdag een docent op non-actief die na de verkiezingsoverwinning van Baudets partij Forum voor Democratie op Facebook schreef: "Volkert, waar ben je?" Daarmee refereerde hij aan Volkert van der Graaf, de man die in 2002 Pim Fortuyn doodschoot.

"Wij wonen in een land waar we het passioneel met elkaar oneens mogen zijn. Maar ik behoor uw recht om het oneens met mij te zijn met dezelfde passie te verdedigen" zei een boze Rutte vanmorgen. "Ik ben er heel boos over dat we dit soort stommiteiten weer herhaald zien worden."

Schandalig

Ook andere partijleiders vinden de bedreigingen onacceptabel. "Schandalig," zegt Klaas Dijkhoff (VVD). "Verwerpelijk", aldus vice-premier Schouten van de ChristenUnie.

"Heel vervelend om te zien dat de demonstratie dit weekend werd misbruikt om een politicus zo aan te vallen", zegt D66-leider Jetten. "Hier moeten we ons met ons allen tegen uitspreken."

"Het Openbaar Ministerie moet kijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Zo ja, dan is dat reden voor vervolging", meent CDA-leider Buma.

Buma wil niet ingaan op vragen over de Krimpense CDA-burgemeester Vroom. Die moet in de raad uitleg geven over zijn berichten op Facebook. Daar liet hij boeken met een hakenkruis over het fascisme zien en verwees in cryptische bewoordingen naar Baudet. Volgens Buma is het een zaak voor de gemeenteraad. Op de vraag of er voor Vroom nog plek is in het CDA wil hij niet ingaan.

Fundament

Andere politici spraken dit weekend hun afschuw uit over het filmpje van de demonstratie, zoals ChristenUnie-leider Segers, PVV-voorman Wilders, PvdA-leider Asscher, GroenLinks-Kamerlid Özdil en burgemeester Halsema van Amsterdam.

Ook Tweede Kamervoorzitter Arib uitte haar zorgen over het oproepen tot geweld. Ze benadrukt dat alle gekozen volksvertegenwoordigers hun werk in alle vrijheid moeten kunnen doen. Dat is volgens haar het fundament onder de democratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl