Universiteit Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Universitair docent op non-actief na opmerking over Baudet

De Universiteit Utrecht heeft een docent op non-actief gezet die ophef veroorzaakte met een opmerking over Thierry Baudet. De man, die onder meer lesgeeft aan de bacheloropleiding Islam en Arabisch, reageerde woensdagavond op Facebook op de grote verkiezingswinst van Thierry Baudets Forum voor Democratie met de vraag: "Volkert waar ben je?". Daarmee verwees hij naar de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf.

De universiteit kreeg tientallen klachten van binnen en buiten de universiteit. Het faculteitsbestuur vindt het bericht verwerpelijk en gaat "op zeer korte termijn" in gesprek met de docent. Vanmiddag besloot het bestuur om hem vooruitlopend op dat gesprek op non-actief te stellen.

Het Facebook-bericht veroorzaakte veel beroering op sociale media. Verschillende mensen zeggen dat ze aangifte tegen hem gaan doen voor haatzaaien en willen dat hij ontslagen wordt. Volgens RTV Utrecht heeft de man ook doodsbedreigingen ontvangen.

'Heetst van de verkiezingsstrijd'

Minister Van Engelshoven van Onderwijs vindt het voorval "echt onacceptabel" en heeft erover contact gehad met de universiteit. Die moet volgens haar beslissen wat een geschikte maatregel is.

Haar collega Grapperhaus benadrukt dat politici "in vrijheid en veiligheid" over hun partijprogramma moeten kunnen zeggen wat ze willen. "Wij accepteren niet dat mensen hen daarvoor bedreigen", voegt hij eraan toe.

De betrokken docent verwijderde het bericht gisteren en verving het door een excuusbericht. "In het heetst van de verkiezingsstrijd heb ik gisteravond een opmerking geplaatst die ik uiteraard niet letterlijk zo bedoeld heb", schrijft hij. "Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van."

Inmiddels heeft hij zijn Facebookpagina verwijderd en zijn foto en telefoonnummer van de site van de universiteit gehaald. Forum voor Democratie was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl