NOS NieuwsAangepast

Politie onderzoekt leus tegen Baudet bij anti-racismedemonstratie

De politie in Amsterdam doet onderzoek naar een oproep van een deelnemer aan de anti-racismedemonstratie in Amsterdam. Op sociale media circuleert een filmpje dat tijdens de demonstratie van gisteren is gemaakt. Een in het zwart geklede demonstrant met een doek voor de mond zingt: "Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf." Met Thierry wordt Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet bedoeld.

Uit de beelden is niet duidelijk op te maken of iemand op de oproep reageert. De meesten willen niets zeggen, één deelnemer neemt nadrukkelijk afstand van de oproep. Het filmpje is al tienduizenden keren bekeken. De beelden zijn gemaakt door Up!Network dat naar eigen zeggen een rechts georiënteerd mediaplatform is.

Bekijk hieronder de beelden:

'Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf'

De politie kan nog niet zeggen of er aangifte is gedaan. "Doorgaans doen wij daar ook geen mededelingen over, dat is iets tussen de aangever en de politie", zegt een woordvoerder.

De makers van het filmpje doen aangifte tegen demonstranten die hen het werk onmogelijk hebben gemaakt. "Dat waren er vijf of zes", zegt Avish Jajairam van Up!Network. "Ze duwden en dreigden de camera af te pakken en de beelden te wissen. Toen iemand een kapje voor de lens dichtsloeg, besloten de makers een goed heenkomen te zoeken.

Op sociale media wordt de oproep massaal gedeeld en veroordeeld, ook door politici. "Bizar hoe bij bij deze lieden grenzeloze liefde voor vluchtelingen gepaard gaat met een dodelijke haat voor politieke tegenstanders", schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

PVV-leider Geert Wilders twittert: "Ik zou zeggen: oppakken en vervolgen die gevaarlijke linkse gek van dat filmpje."

Burgemeester Halsema noemt de oproep verwerpelijk. "Amsterdam kent een grote demonstratievrijheid en die wordt gekoesterd, maar kan niet worden misbruikt om anderen te intimideren."

"Schandelijk dat dit soort clubs meeliepen gisteren", twittert GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil. "Anti-racisme is betekenisloos als er een oogje wordt dichtgeknepen bij racisme en fascisme vanuit de andere hoek."

Duizenden deelnemers

De demonstratie 'Samen tegen Racisme' was georganiseerd door linkse en anti-racismeorganisaties. Dit jaar keerden de deelnemers zich met name tegen Forum voor Democratie en in mindere mate de PVV. Die zouden steeds verder gaan "in hun omarming van racistische denkbeelden". Er liepen duizenden mensen mee.

Volgens de politie verliep de demonstratie zonder incidenten. Er waren ook tegendemonstraties. Er werden drie mensen aangehouden wegens verstoring van de openbare orde.

Dit is de hele hele reportage die Up!Network maakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl