Een Boeing 737 MAX 8 van American Airlines landde dinsdag nog in New York
NOS NieuwsAangepast

Amerikanen laten omstreden Boeing-toestel vooralsnog vliegen

De lijst met landen die de Boeing 737 MAX 8 uit hun luchtruim bannen, wordt steeds langer. Ook de Verenigde Arabische Emiraten, Nieuw-Zeeland en Fiji houden het toestel aan de grond. Aanleiding is de crash van zo'n type toestel in Ethiopië waarbij zondag 157 inzittenden omkwamen.

In oktober stortte er ook zo'n toestel in Jakarta neer. Beide toestellen waren gloednieuw en bij beide crashes kwamen alle inzittenden om het leven.

De VS is een van de weinige landen die het toestel in de lucht houden, de thuisbasis van de bouwer van het vliegtuig. Gisteren belde Boeing-topman Dennis Muilenburg hoogstpersoonlijk met president Trump om te benadrukken dat het toestel veilig is.

'De MAX is veilig'

Volgens de topman van de vliegtuigbouwer is er ook na twee vliegrampen in vijf maanden tijd niet genoeg reden om het omstreden toestel uit het luchtruim te weren. Tegenover Trump benadrukte hij dat "de MAX een veilig vliegtuig is".

Trump plaatste eerder op de dag berichten over hoe complex vliegtuigen geworden zijn. Je moet tegenwoordig computerwetenschapper zijn om er een te kunnen besturen, aldus Trump.

Amerikaanse kranten schrijven dat piloten hebben geklaagd over het vliegen met de Boeing 737 MAX 8. De klachten zijn gedeponeerd bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Een gezagvoerder noemt het systeem van de automatische piloot in het toestel inadequaat en verregaand ontoereikend. Een andere piloot beklaagt zich erover hoe ingewikkeld het is het vliegtuig te besturen.

Tui vliegt al sinds januari vorig jaar met de Boeings die nu onder vuur liggen. De maatschappij zegt dat er geen incidenten in die tijd zijn geweest. Tui Nederland heeft drie Boeings 737 MAX 8.

Veel landen besloten de afgelopen dagen om hun luchtruim voor de Boeing 737 MAX te sluiten. Na landen als China en Indonesië wordt het toestel van Boeing sinds gisteravond ook niet meer binnen de Europese Unie toegelaten. In totaal staat nu twee derde van alle 737 MAX 8-vliegtuigen ter wereld aan de grond.

Bij Boeing werken meer dan 140.000 mensen, voor een groot deel in de Verenigde Staten. Volgens The New York Times is de Verenigde Staten altijd terughoudend in het weren van bepaalde vliegtuigen als het om veiligheid gaat. Omdat er vooralsnog geen onregelmatigheden met het toestel gevonden zijn, vindt de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA dat de Boeing 737 MAX 8 gewoon "luchtwaardig" is. Andere landen houden het toestel aan de grond als voorzorgsmaatregel.

Voor Boeing pakt de beslissing van landen om het toestel aan de grond te houden slecht uit. De beurskoers van het bedrijf is sinds de crash in Ethiopië met meer dan tien procent gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl