Deze foto werd verspreid door de baas van de Indonische rampendienst
NOS NieuwsAangepast

Passagiersvliegtuig met 189 inzittenden neergestort in zee bij Indonesië

In Indonesië is een passagiersvliegtuig met 189 inzittenden neergestort. Het gaat om een toestel van de prijsvechter Lion Air, dat vertrokken was vanuit Jakarta op weg naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka. Dat is een vlucht van ruim een uur.

Vlucht JT-610 verdween na dertien minuten van de radar en is in de Javazee gecrasht. De piloten zouden kort daarvoor nog hebben gevraagd om terug te mogen keren naar de luchthaven.

Op de rampplek hebben reddingswerkers lichaamsdelen van slachtoffers uit het water gehaald. Ook zoeken onder meer duikteams naar mogelijke overlevenden. De eerste brokstukken zijn inmiddels geborgen en er is een zoekactie gaande naar de zwarte doos van het vliegtuig.

Lot inzittenden

De Indonesische rampendienst BNPB zegt nog niets te kunnen zeggen over het lot van de inzittenden. "We hopen, we bidden, maar we kunnen niets bevestigen", zegt het hoofd van de dienst. Onder de inzittenden waren acht bemanningsleden.

President Joko Widodo heeft in een televisietoespraak de familieleden van de slachtoffers gecondoleerd. Ook zegt hij dat de Indonesische regering alles doet om inzittenden te redden en het toestel te bergen.

Met honderden mensen wordt gezocht naar overlevenden. Er zijn al paspoorten, rijbewijzen en pinpassen gevonden:

  • twitter.com/Sutopo_PN
  • twitter.com/Sutopo_PN
  • twitter.com/Sutopo_PN
  • twitter.com/Sutopo_PN

In 2013 schoot een toestel van Lion Air van de landingsbaan en kwam terecht in zee bij Bali. Alle 108 inzittenden overleefden dat.

De luchtvaartmaatschappij meldt dat onder de passagiers een Italiaan is. Een van de piloten komt uit India. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt uit te zoeken of er Nederlanders betrokken zijn bij de ramp.

Eerder technisch probleem

Lion Air is de grootse private luchtvaartmaatschappij van Indonesië. De toestellen van Lion Air vliegen vooral in Indonesië en omliggende landen. Eerder stond de maatschappij op de zwarte lijst van de Europese Unie, maar sinds 2016 zijn de vliegtuigen weer welkom in Europa.

Het bedrijf laat weten dat het nu neergestorte toestel pas in augustus in gebruik is genomen. Het vliegtuig had bij een eerdere vlucht technische problemen. "Dat hebben we volgens de procedures verholpen", zegt een topman van Lion Air. Hij wil niet zeggen wat het technische probleem was.

Familieleden

De luchtvaartmaatschappij heeft een crisiscentrum opgezet en twee telefoonlijnen geopend. Het bedrijf laat weten dat de piloten ervaren vliegers waren.

Bezorgde familieleden hebben zich verzameld op het vliegveld van Pangkal Pinang en bij de rampendienst in Jakarta. "We zijn hier om iets te horen over het lot van mijn zus en haar verloofde. We krijgen geen enkele informatie", zegt een geëmotioneerde vrouw voor de deur van het BNPB-kantoor.

Bezorgde familieleden op het vliegveld van Pangkal Pinang

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl