NOS NieuwsAangepast

Boeing stort neer in Ethiopië, alle 157 inzittenden omgekomen

Bij een crash met een passagiersvliegtuig van Ethiopian Airlines zijn alle 157 inzittenden om het leven gekomen. Dat heeft de Ethiopische staatszender laten weten. De Boeing 737 MAX was op weg van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

De 149 passagiers kwamen uit 33 verschillende landen. Zo zijn er volgens de laatste gegevens 32 Kenianen omgekomen, zeventien Ethiopiërs en acht Chinezen. Op de passagierslijst staan volgens de Keniaanse autoriteiten vijf Nederlanders. Buitenlandse Zaken kan nog niet bevestigen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

De Boeing 737 MAX stortte zes minuten na het opstijgen neer, om 08.38 uur lokale tijd, nadat het radiocontact was weggevallen. Het toestel is op zo'n 50 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Addis Abeba gecrasht.

Het wrak is gelokaliseerd en dit zijn de eerste beelden van de brokstukken:

Gloednieuw toestel

Op Twitter heeft de Ethiopische premier Abiy zijn medeleven uitgesproken met de nabestaanden van omgekomen passagiers. Over de oorzaak van de ramp is nog niets bekend, maar volgens een Zweedse flight tracker website werden bij het opstijgen schommelingen in de stijgsnelheid gemeten. Het gloednieuwe toestel was vier maanden geleden aangeschaft door de luchtvaartmaatschappij.

Ethiopian Airlines is populair bij Afrikaanse reizigers, omdat het vluchten uitvoert tussen een groot aantal bestemmingen in Afrika. De maatschappij heeft een goede reputatie, hoewel een van de toestellen in januari 2010 neerstortte in de Middellandse Zee, nadat het uit Beiroet was opgestegen. Daarbij kwamen 90 mensen om.

Slachtoffers van de vliegramp in Ethiopië

Land Aantal slachtoffers
Kenia 32
Canada 18
Ethiopië 9
China, Italië ,VS 8
Frankrijk, Verenigd Koninkrijk 7
Egypte 6
Duitsland 5
India, Slowakije 4
Oostenrijk, Rusland, Zweden 3
Spanje, Israël, Marokko, Polen, onbekend 2
België, Djibouti, Indonesië, Ierland, Mozambique 1
Noorwegen, Rwanda, Saudi-Arabië, Sudan, Somalië, Servië 1
Togo, Uganda, Jemen, Nepal, Nigeria 1

Ethiopian Airlines heeft recent dertig Boeings 737 MAX aangekocht; het ramptoestel was het eerste vliegtuig van de order dat werd afgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl