AFP
NOS Nieuws

'Boeing overweegt aanpassingen aan 737 na crash Lion Air'

Boeing overweegt een update van de software voor 737-vliegtuigen van het type dat vorige maand bij Indonesië in zee stortte. De update komt mogelijk binnen zes tot acht weken beschikbaar. Ook krijgen de toestellen mogelijk een extra sensor, melden bronnen aan persbureau Reuters.

Deze week werd duidelijk dat het toestel van Lion Air voorafgaand aan de crash al direct vrijwel onbestuurbaar was. Een sensor gaf verkeerde informatie, waardoor een automatisch veiligheidssysteem de neus van het vliegtuig voortdurend naar beneden stuurde.

De piloten van het ramptoestel hadden waarschijnlijk niet door dat dit veiligheidssysteem ingreep en schakelden het niet uit. 26 keer trokken de piloten de neus van het vliegtuig handmatig omhoog, waarna het systeem 5 seconden later de neus weer naar beneden drukte. Uiteindelijk stortte het toestel in zee en kwamen alle 189 inzittenden om het leven.

Na de software-update moet het veiligheidssysteem automatisch geblokkeerd worden als de piloten de neus van het toestel weer meteen omhoog trekken. "Als de bemanning dat doet, moet het systeem vanzelf uitschakelen, tenzij er nieuwe gegevens komen", zegt een van de bronnen van Reuters.

Meer sensoren

Boeing zou ook overwegen om extra sensoren op dit type 737 te plaatsen. De vliegtuigen hebben twee instrumenten die de snelheid en de richting van het toestel bepalen, maar slechts een hiervan heeft een sensor. Toestellen van Airbus hebben drie van deze sensoren, waardoor foute metingen minder snel tot problemen leiden.

Een woordvoerder van Boeing wil niet reageren op de berichten.

Naar aanleiding van de problemen willen piloten van American Airlines extra trainingen krijgen over het gebruik van het automatische veiligheidssysteem. Dat zei een woordvoerder van een pilotenvakbond na een overleg tussen de piloten en Boeing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl