1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Korpschef: integriteitskwesties bij politie zijn klap in het gezicht

"Voor collega's waarvan is vastgesteld dat ze de grens overschrijden, is in het korps geen plaats", schrijft korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie in reactie op de aanhouding van een medewerker van de politie en twee andere incidenten met politiemensen deze week. Hij vindt dat dit soort problemen alle agenten raken die hun werk wel goed doen. "Elk incident is een klap in hun gezicht."

Vanmorgen bleek dat een beleidsmedewerker van de politie is opgepakt bij de grote actie tegen spookwoningen in Den Haag. Dinsdag werd ook al bekend dat een agent in opleiding informatie uit het politiesysteem doorspeelde aan criminelen. Een dag later werd een medewerker van de Landelijke Eenheid opgepakt op verdenking van het doorspelen van informatie aan derden.

Akerboom laat weten dat de politie de komende tijd onderzoek doet naar de spookwoningen in Den Haag, ook naar de betrokkenheid van de beleidsmedewerker. Hij wordt verdacht van witwassen. Wanneer het strafrechtelijk onderzoek het toelaat, volgt volgens de korpschef ook een disciplinair onderzoek naar hem.

'Politie moet zich aan wet houden'

"Integriteit is cruciaal voor de politie en daarom één van onze belangrijkste kernwaarden", schrijft Akerboom, die ook wijst op de voorbeeldfunctie van de politie. "Wie de wet handhaaft, moet zich er zelf ook aan houden, daar sta ik voor. Gelukkig doen alle collega's dat ook, een enkeling uitgezonderd."

Volgens Akerboom is politiewerk mensenwerk, en maken mensen fouten. "Soms onbewust, maar helaas soms ook bewust. En het is goed dat we daar eerlijk en en transparant over zijn, en van leren om risico's in de toekomst te verkleinen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl