1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Politieadviseur opgepakt bij politie-inval Den Haag

Bij de grote politieactie van dinsdag tegen spookwoningen in Den Haag is een medewerker van de politie opgepakt. Het gaat om een beleidsmedewerker bij de directie Facilitair Management.

De man, Donovan A., werkte op de afdeling die onder meer gaat over gebouwenbeheer, politiekleding en wapens. A. had een adviserende rol en leidde vorig jaar een project om afgedankte politiekleding te recyclen.

A. wordt verdacht van witwassen. Hij is direct geschorst en de politie is ook een intern onderzoek tegen hem gestart.

Extra geld

Bij de actie dinsdag werden in totaal achttien mensen opgepakt. Vijftien bewoners en drie mensen die zich bezighielden met de verhuur. De gearresteerde politiemedewerker was een van de drie verhuurders.

"Hij is geen hoofdverdachte, maar meer iemand die zich op de achtergrond ermee bezighield. Het lijkt erop dat hij de verhuur erbij deed om extra geld te verdienen", zegt justitieredacteur Remco Andringa. Of hij ook misbruik maakte van zijn rol bij de politie, wordt onderzocht.

Collega's reageren verbijsterd. Ze vonden hem een hele aardige vent, een collegiale man.

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, zegt dat hij van politiemensen hoorde dat de man een populaire medewerker was, die alles in het geheim heeft gedaan. "Collega's reageren verbijsterd. Ze vonden hem een hele aardige vent, een collegiale man."

Struijs vindt het goed dat de leiding maatregelen heeft genomen en dat de man direct is geschorst. "Het laat zien dat er geen plek is voor foute medewerkers." Hij zegt zich wel zorgen te maken over hoe criminelen medewerkers van de politie weten te verleiden. "Vaak beginnen dit soort zaken uit naïviteit, soms worden mensen onder druk gezet. Ieder geval is weer anders, maar we krijgen de komende jaren 15.000 nieuwe politiemedewerkers. Doet de politie wel genoeg om hen weerbaar te maken? "

Zoveelste incident

De arrestatie is pijnlijk voor politie, zegt Andringa. "De politie had dinsdag natuurlijk een heel succesvolle actie met de inbeslagname van wapens en geld. Een paar dagen later blijkt dat een verdachte een van hun eigen mensen is. Dat is natuurlijk een enorme kater voor het politiekorps."

De politieleiding werd deze week ook al in verlegenheid gebracht door twee andere incidenten. Zo werd dinsdag bekend dat een agent in opleiding in Amsterdam een jaar lang informatie uit het computersysteem tegen betaling doorspeelde aan criminelen. Een dag later bleek dat een medewerker van de Landelijke Eenheid is opgepakt op verdenking van het doorspelen van informatie aan derden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl