ANP
NOS Nieuws

Huys verving Tan, maar leverde niet de kijkcijfers die RTL verlangde

Hij werd binnengehaald als de presentator die de talkshow naar een hoger journalistiek niveau moest tillen. Maar de combinatie Twan Huys en RTL Late Night bleek geen kijkcijferkanon. Daarom trekt RTL na vanavond de stekker uit het programma.

Precies een half jaar geleden nam Huys het programma over van Humberto Tan. Het was een opmerkelijke stap, waar zowel tv-recensenten als kijkers van opkeken. De presentator van het serieuze Nieuwsuur naar de luchtige talkshow van RTL?

Huys zelf had er duidelijk zin in om een succes te maken van 'zijn' talkshow. "Na elf jaar als anchor bij de mooiste journalistieke rubriek van Nederland is het nu tijd voor een nieuw avontuur op de late avond bij RTL", zei hij rond zijn overstap.

Pijnlijk vertrek

Voor Tan was zijn plotselinge, gedwongen vertrek pijnlijk. "Ik ben het niet eens met die beslissing, maar ik respecteer de beslissing wel", zei hij emotioneel toen hij zijn afscheid live op tv bekendmaakte:

'Ik ben trots op wat we hebben bereikt'

De toenmalige gastheer van het praatprogramma kampte, net als zijn opvolger nu, met dalende kijkcijfers. In de hoogtijdagen keken er regelmatig een miljoen mensen. De maanden voor Tans vertrek trokken sommige afleveringen 300.000 kijkers. De top van RTL voelde zich genoodzaakt om in te grijpen.

Om te concurreren met Pauw werden er "journalisten van formaat" binnengehaald, aldus de toenmalige RTL-programmadirecteur Erland Galjaard. Hij had het over Huys en zijn eindredacteur bij Nieuwsuur, Marij Janssens.

'Kritisch, maar stijfjes'

Op 3 september vorig jaar was de eerste aflevering van RTL Late Night nieuwe stijl. Die avond schakelde ruim een half miljoen kijkers in voor het tv-programma. Ironisch genoeg veel minder dan de laatste aflevering met Tan: 1,3 miljoen.

De reacties op het nieuwe format en de nieuwe presentator waren verdeeld. Als grootste pluspunt werd de meer kritische houding van Huys als interviewer genoemd. Daar stond tegenover dat veel mensen de nieuwe tafelheer wat stijfjes vonden, zeker in vergelijking met zijn joviale voorganger.

De weken erop bleef RTL Late Night schommelen rond de half miljoen kijkers. Ver onder het aantal van directe concurrent Pauw.

Er waren af en toe wel wat uitschieters, bijvoorbeeld toen de Amerikaanse porno-actrice Stormy Daniels te gast was. Het absolute record was toen 1,7 miljoen kijkers inschakelden voor The Voice-special van het talkshowprogramma - de enige keer dat de miljoengrens werd bereikt. Het dieptepunt was een maand later, halverwege oktober: slechts 188.000 kijkers. Dat was bijna de helft van het aantal mensen dat inschakelde voor de slechtst bekeken uitzending met Humberto Tan als presentator.

Incident met Jenny Douwes

In mediarubrieken in kranten, op radio en tv werd toen al volop gespeculeerd dat RTL dit niet vol kon houden. Kort daarna stonden die rubrieken opnieuw vol met Huys en zijn programma, toen na een spraakmakende uitzending met 'blokkeerfries' Jenny Douwes en anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie.

Huys wilde dat Douwes in de uitzending in debat ging met Afriyie, maar Douwes was daar niet van gediend. Zij claimde dat er met haar van tevoren was afgesproken dat er géén debat zou plaatsvinden, anders was ze niet gekomen. "Dat had u tegen mij moeten zeggen, dit zijn valse valse voorwendselen", zei Douwes tegen Huys.

"Niemand is blij met hoe dit is gegaan. Ook ik niet", reageerde Huys bij de eerstvolgende uitzending.

In het nieuwe jaar werden de kijkcijfers er niet beter op. Vorige week schommelde het aantal kijkers op werkdagen rond de 250.000. Vrijdag was er nog wel een uitschieter van 726.000, maar dat kwam vooral doordat de talkshow direct aansloot op de finale van het populaire The Voice of Holland.

Het definitieve einde

Vanmorgen maakte de zender uit het niets het einde bekend van RTL Late Night. Waarom dat juist nu gebeurt, is onduidelijk. Huys krijgt één afscheidsuitzending: meteen vanavond. Vanaf morgen zendt RTL 4 om 22.30 uur Een Nieuw Leven In De Zon uit.

"Met veel enthousiasme en energie ben ik samen met RTL in september 2018 begonnen aan een nieuw en groot avontuur", zegt Huys in een reactie op de website van RTL Nieuws. "Helaas heeft het programma niet het grote publiek kunnen bereiken. Ik vind het heel jammer dat er nu een einde aan komt en ik wil vooral mijn redactie bedanken voor de tomeloze inzet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl