Twan Huys
NOS NieuwsAangepast

Tv-recensenten verwachten 'zwaarder' RTL Late Night na vertrek Tan

  • Anna Mees

    redacteur Online

  • Anna Mees

    redacteur Online

Ondanks de kelderende kijkcijfers en kritiek op RTL Late Night zagen televisierecensenten het vertrek van presentator Humberto Tan niet aankomen. Met Nieuwsuur-anchor Twan Huys als opvolger, verwachten ze een journalistiek zwaarder programma.

Arjen Fortuin van NRC, bijvoorbeeld, betreurt Tans vertrek. "Omdat er nou eenmaal alleen maar naar cijfers wordt gekeken, is het onvermijdelijk, maar het is wel jammer." Aan het niveau van het programma ligt het volgens de recensent niet. "Ik vind Tan een heel prettige presentator. Maar er kijken steeds minder mensen en het doel is geld verdienen. Het is dus logica, maar wel wrange logica."

De keuze voor opvolger Twan Huys, tot 1 mei de anchor van Nieuwsuur, vindt Fortuin interessant. Hij ziet dat als een teken dat RTL het programma in ieder geval niet lichter wil maken dan dat het nu is. "Ze kiezen voor een echte journalist. De voornaamste concurrenten Pauw en Jinek zijn, ik denk onder invloed van RTL Late Night, lichter geworden dan Pauw en Witteman destijds waren. Misschien dat Late Night nu weer de andere kant op beweegt. Ik ben heel benieuwd hoe dit afloopt."

Voor mij was Twan Huys als opvolger van Humberto Tan een duveltje uit een doosje.

Angela de Jong

Recensent Angela de Jong schreef in haar columns in het AD kritisch over Tan, en riep RTL zelfs op te stoppen met het programma en zo de "lijdensweg van Humberto" te beëindigen. Ze verwacht dat RTL Late Night na de transfer flink zal veranderen. "Misschien wordt het wel zwaarder dan Pauw en Jinek", zegt ze in NOS Radio 1 Journaal. "Ik weet niet of de RTL-kijker daar op zit te wachten op de late avond." Voor haar was opvolger Huys "een duveltje uit een doosje".

Volgens De Jong wordt het een strijd om gasten tussen Pauw en Jinek, die elkaar om de paar maanden afwisselen (om 23.00 uur), en RTL Late Night (22.30 uur). "Dat wordt spannend. Twan gaat ook voor de minister-president of voor een minister onder vuur. Dat deed Late Night de laatste tijd totaal niet meer." De redactie moet daarom scherp en creatief zijn, denkt de recensent. Om zo, als een bepaalde gast niet aan tafel kan verschijnen, andere invalshoeken te bedenken bij onderwerpen. "Ik denk dat de kijker daar alleen maar bij wint."

Eva Jinek heeft geperfectioneerd wat Humberto in gang heeft gezet.

Ron Vergouwen

Tussen de talkshows die tegelijkertijd worden uitgezonden, is er altijd een strijd om de meeste kijkers en om de hoofdgast aan tafel te krijgen. En dat is essentieel, weet tv-criticus Ron Vergouwen van Omroep Max. "Een late night talkshow is belangrijk voor de beeldvorming van de zender. Als je een goed bekeken talkshow hebt, dan is dat het uithangbord. Daar profiteert dan ook de hele zender van."

In het begin van de talkshow laat op de avond was er nog geen concurrentie. In de jaren negentig en tot 2006 was Barend & Van Dorp het enige programma, daarna kwam Pauw & Witteman. Totdat RTL Late Night er in 2013 bij kwam.

Middenweg tussen entertainment en nieuws

Tan vernieuwde de talkshow van de late avond, zegt Vergouwen. "Hij gaf wat meer schwung aan de traditie van aan een keurige tafel met borrelnootjes op een vrij zakelijke manier het nieuws van die dag bespreken." Hij wist de middenweg te bewandelen tussen entertainment en het nieuws van de dag, vindt Vergouwen. "Dat tweede heeft hij de laatste tijd verzaakt. Andere RTL-programma's werden aan tafel te veel gepromoot. En soms moest het wel héél gezellig zijn." Nu heeft Eva Jinek die balans, zegt de tv-criticus. "Het is er gezellig, maar het gaat ook over het nieuws van de dag. Eva heeft geperfectioneerd wat Humberto in gang heeft gezet."

Vergouwen vraagt zich af hoe Twan Huys dat zal doen, en of hij de kijkers van de late avond terug kan halen naar RTL 4. "Ik houd mijn hart vast. Hij zal het vast journalistiek meer inhoudelijk maken, maar hij heeft geen grote bekendheid bij het publiek en het is de vraag of hij een gezellige sfeer weet te creëren. Ik denk dat dat belangrijk blijft bij familiezender RTL 4."

Emotionele Humberto Tan: het is niet mijn beslissing

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl