Humberto Tan: Late Night heeft mij zo veel gegeven

time icon Aangepast
Geschreven door
Ivo Landman en Marlou van den Broek

Na vijf jaar zit het erop voor Humberto Tan. Gisteravond was zijn laatste uitzending van RTL Late Night met John de Mol, Louis van Gaal en Armin van Buuren aan tafel. Het was een emotionele avond voor de presentator. Bij de vertolking van Willeke Alberti's De liefde van je vrienden door Edsilia Rombley schoot hij vol.

En dat zie je hieronder:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Humberto emotioneel tijdens optreden Edsilia Rombley

"De afgelopen week was zo overweldigend", zei Tan die zich naar eigen zeggen de koning te rijk voelde. "Late Night heeft mij zo veel gegeven dat wat ik ook ga doen in de toekomst, dat zal ik altijd bij me dragen." Hij sloot af met het bedanken van de kijkers, waarna Kensington samen met Armin van Buuren het nummer Heading up high speelde. "Tot de volgende keer, ergens anders, maakt niks uit", sloot de presentator af.

Kijkcijfers

De uitzending werd gisteravond door 1,27 miljoen mensen bekeken. Daarmee was RTL Late Night het op een na best bekeken programma, na het NOS Journaal van 20 uur, dat ruim 1,3 miljoen kijkers trok. (Cijfers: Stichting Kijkonderzoek)

De hele week stond al in het teken van het afscheid van Tan. Normaal is de presentator voor de uitzending op de hoogte van de gasten die hij gaat ontvangen aan de tafel. Deze week was dat anders: hij ontving aan het begin van elke uitzending een envelop. Pas op dat moment wist hij welke gasten bij hem die uitzending aan tafel kwamen zitten.

Iedere uitzending was afgelopen week dus een verrassing voor hem. En dat viel in de smaak bij tv-recensenten. Tan liet zien "met minimale voorbereidingen zijn werk te kunnen doen". Hoe kijken zij terug op vijf jaar Humberto Tan als talkshowhost?

Misschien wel de grootste verrassing die Tan te wachten stond deze week, was het optreden van Peter R. de Vries. De Vries bracht als afscheid een roast aan Tan waarin hij schandalen blootlegde waarmee hij en het programma te maken hebben gehad. Volgens AD-columniste Angela de Jong was "de roast een zegen voor het programma". "Op een leuke en grappige manier heeft Peter R. de Vries benoemd wat de kijker dwarszat en dat was erg prettig en verfrissend", legt De Jong uit.

Pauw en Jinek hebben de kunst van Humberto een beetje afgekeken.

Bert van der Veer

Algemeen programmadirecteur Erland Galjaard gaf begin maart in Het Parool al aan dat het programma een "nieuwe aanpak nodig had om tot een nieuw succes te komen". RTL Late Night kampte met dalende kijkcijfers. De oorzaak hiervan was niet duidelijk. Volgens De Jong had dit met imagoschade te maken die Tan opliep na een vermeende affaire. "Het probleem is dat Humberto Tan echt werd gezien als familieman. Dan wordt zo'n misstap je net iets harder aangerekend dan een ander."

Volgens programmamaker en schrijver Bert van der Veer zijn de kijkcijfers gedaald nadat talkshow-concurrenten Jeroen Pauw en Eva Jinek elementen zijn gaan overnemen van de succesformule van RTL Late Night. "Pauw en Jinek hebben de kunst van Humberto een beetje afgekeken. Die hadden opeens ook een goed humeur. Ze gebruikten een combinatie van zwaardere en lichtere thema's en gasten." Van der Veer was regisseur bij Barend & Van Dorp, Pauw & Witteman en Jinek.

Ik verheug me op het eerste interview met Gerard Joling.

Bert van der Veer

RTL Late Night had zich na de dalende kijkcijfers volgens Van der Veer misschien op een andere manier kunnen onderscheiden om het tij te keren. "Als het tij al te keren was", aldus Van der Veer. "Misschien juist met hardere interviews. Dat kan Humberto Tan ook, maar dat paste niet in het luchtige format." Volgens De Jong had het luchtige ook een positieve kant: "Hij geeft mensen het gevoel dat ze in een warm bad terechtkomen. Aan de vriendelijke woorden die deze week voorbijkwamen van de gasten was dit ook weer te merken."

Veel van Tans vrienden spraken mooie woorden aan tafel. Ook werd Tan emotioneel wanneer André Hazes een speciaal voor hem gemaakt lied aan hem opdroeg. Eerder deze week hield Tan het ook al niet droog toen Waylon het lied Thanks But No Thanks voor hem zong.

Bekijk hieronder het einde van de laatste uitzending van Humberto Tan:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Laatste woorden Humberto Tan in RTL Late Night

Humberto Tan gaat niet weg bij RTL. Hij gaat onder meer Holland's Got Talent presenteren. Van der Veer kijkt al uit naar de eerste uitzending van RTL Late Night met Tans opvolger Twan Huys, en hoe die met het wat lossere format omgaat. "Ik verheug me op het eerste interview met Gerard Joling."

Tan is iedereen erg dankbaar die hem alle jaren bij RTL Late Night heeft geholpen en gesteund. In het bijzonder vermeldt hij op zijn Instagramaccount dat vooral zijn afgelopen maanden hartverwarmend waren. Ook laat hij weten dat hij dankbaar is voor de kans die RTL hem vijf jaar geleden heeft gegeven.

humbertotan
Er is de afgelopen week, de afgelopen maanden, de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven. Positief, negatief, kritisch of juist vol bewondering. Ik heb werkelijk honderden berichtjes van jullie mogen ontvangen. Het sentiment, zeker de laatste maanden was hartverwarmend. Dank Dank Dank!! Dank iedereen die gekeken heeft...dank iedereen die aan tafel heeft gezeten en dank redactie, productie, RTL (Ja ook RTL want die hebben mij 5 jaar geleden ook de kans gegeven toen niet iedereen er van overtuigd was dat ik het zou kunnen). "Wat je geeft, moet je snel vergeten maar wat je krijgt, moet je lang onthouden", waren de wijze woorden van mijn helaas overleden schoonmoeder. Op haar geboortedag herhaal ik die woorden omdat @rtllatenight mij enorm veel gegeven heeft. En dát zal ik onthouden! ALTIJD! #Nog1 #foto #WilliamRutten #RTLLN #RtlLatenight

STER Reclame